Bernhard van Lippe-Biesterfeld

1911-2004

Bernhard wordt geboren in Jena, in het oosten van Duitsland. In 1936 ontmoet hij prinses Juliana. Een paar maanden later vraagt hij haar ten huwelijk op Paleis Het Loo. Maar Juliana vindt het nog te vroeg. Een maand later gaat ze wel akkoord.

Over de rol van Bernhard is beter nagedacht dan bij zijn schoonvader Hendrik het geval was. Bernhard krijgt een eigen toelage en ook een aantal eigen taken. In 1940 moet de koninklijke familie vluchten na de inval van het Duitse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft Bernhard bij koningin Wilhelmina in Londen. Zijn schoonmoeder geeft hem enkele militaire functies.

Bernard is over het algemeen geliefd in Nederland, maar is wel omstreden. Zo raakt hij betrokken bij het omkoopschandaal rondom de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. Ook wordt later bekend dat hij een aantal buitenechtelijke verhoudingen heeft gehad.

Na de troonsafstand in 1980 blijven Juliana en Bernhard op Paleis Soestdijk wonen. Prinses Juliana overlijdt hier in 2004, prins Bernhard overlijdt datzelfde jaar. 

Getrouwd met