Agenda

Heerlijke herfst

1 t/m 30 oktober

In oktober staat Paleis Het Loo in het teken van eten.

In Heerlijke herfst vertellen we verhalen over specerijen, groentes, suiker, koffie, thee en chocola die vroeger vanuit Azië of Zuid-Amerika naar Europa werden meegenomen. Hoe kwamen deze ingrediënten op de dinertafel van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary op Paleis Het Loo?

Tentoonstellingen

Onder de colonnades is een tentoonstelling over de ‘reis’ van suiker, koffie, thee en chocola naar Europa.

Uit archeologische vondsten weten we veel over voedsel van vroeger. Ook weten we hoe voedsel werd bereid, bewaard en geserveerd. Op de aanspanplaats is een kleine tentoonstelling over 17e-eeuwse keukenspullen.

P. Bonnart, Un cavalier, et une dame beuvant du chocolat, prent, ca. 1690–1710, The Morgan Library & Museum, New York
Cornelis Bisschop, (1665). Keukeninterieur met een dienstmeid die een saus bereidt. Dordrechts Museum

Herfstvakantie

Voor families met kinderen is er elke dag in de herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) van alles te doen.

Op de aanspanplaats kan je knutselen, proeven en ruiken van kruiden, specerijen en gerechten uit de 17e eeuw en in de tuinen is er een herfst-zoekspel. Met je eigen speurdoosje ga je de tuinen in op zoek naar de juiste antwoorden.

In de gezellige voorleeshoek vind je allerlei boeken met verhalen over de seizoenen, dieren, reizen en eten.

Foodlab

Op woensdag, zaterdag en zondag in de herfstvakantie is er het Foodlab in samenwerking met kok Youssef El Abbassi (Making Food History). Hier kun je historische gerechten proeven en er meer over te weten komen.

Lezingen

In dezelfde periode, op woensdag, zaterdag en zondag, zijn er lezingen over culinaire geschiedenis. De lezingen starten om 14.30 uur en duren 30-60 minuten en vinden plaats in de groepsontvangstruimte op het stallenplein.

Er is een beperkt aantal zitplaatsen in de groepsontvangstruimte. Deuren openen om 14.00uur.

Gastsprekers zijn Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator), Alexandra van Dongen (Museum Boijmans Van Beuningen) en Joanita Vroom (Universiteit Leiden).

Sprekers van Paleis Het Loo zijn conservatoren Kristin Duysters en Renske Ek en adviseur tuinen Willem Zieleman.

Paleis Het Loo werkt samen met de Universiteit Leiden en Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

Heerlijke herfst is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Apeldoorn.

Lezingen

In de 17e eeuw maakte Nederland kennis met koffie, thee en chocola. Kristin Duysters en Vera Strijdhorst vertellen waar deze dranken vandaan komen en hoe deze werden bereid en gedronken. Daarbij komen de chocoladekamer van koning-stadhouder Willem III op Hampton Court in Londen en Mary’s ‘Koninginne-theekamertje’ op Paleis Het Loo aan bod.

Uit de lijst met keukenspullen van Paleis Het Loo is bekend dat al in de 17e eeuw gerechten met ingrediënten afkomstig van buiten Europa werd gekookt en dat daarvoor speciaal keukengerei werd gebruikt. Alexandra van Dongen laat voorbeelden zien aan de hand van schilderijen en voorwerpen uit die tijd.

Veel ingrediënten in onze keuken en die van onze verre voorouders komen uit (Eur)Azië en Zuid-Amerika. Joanita Vroom en Renske Ek vertellen over de ‘reis’ en verspreiding van deze specerijen en groenten. Wat zien we hiervan terug in de tuinen en keukens van Paleis Het Loo?

Het avontuurlijke verhaal van couscous. Couscous is het bekendste gerecht van de Maghreb (Noordwestelijk Afrika). Waar komt couscous vandaan? Welke spirituele rol heeft het in de Marokkaanse cultuur?  En hoe kwam het gerecht in Europa en zelfs Brazilië terecht? Abdelkader Benali neemt u mee op een reis dwars door culturen en tijden. Alexandra van Dongen vertelt over het komfoor, een mobiel kookvuurtje, om stoom- en stoofgerechten te  bereiden.

Aansluitend een couscousproeverij, verzorgd door Youssef El Abbassi (Making Food History).

Na afloop van de lezing signeert Abdelkader Benali zijn kookboek ‘Casa Benali, het Marokkaanse huis- tuin- en keukenkookboek’.

Aardappelen, speculaas, krentenbrood, nootmuskaat over de bloemkool: dat is de echte Hollandse keuken. Maar toch komen deze ingrediënten oorspronkelijk van ver buiten Nederland. Ook in andere landen zie je culinaire invloeden van ver weg. Zo wordt in Indonesië sambal gemaakt van pepers die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Culinaire uitwisseling is wereldwijd en van alle tijden. Willem Zieleman vertelt.

Joanita Vroom vertelt over de reis van suiker, citrusfruit en confituren vanuit de Islamitische wereld via de kruistochten  naar Noordwest-Europa. Kristin Duysters vertelt over suiker en confituren aan het hof en over een bijzonder confiturenstel.  

Schilderijen van Nederlandse keukeninterieurs geven een kijkje in de keuken van de 17e eeuw.

Alexandra van Dongen laat aan de hand van de geschilderde keukeninterieurs zien hoe in de keukens werd gekookt en welk keukengerei werd gebruikt.

Veel ingrediënten in onze keuken en die van onze verre voorouders komen uit (Eur)Azië en Zuid-Amerika. Joanita Vroom en Renske Ek vertellen over de ‘reis’ en verspreiding van deze specerijen en groenten. Wat zien we hiervan terug in de tuinen en keukens van Paleis Het Loo?

Plante du café. Allard Pierson
N. de Blegny, Ibriq ou Pot du Faire Cuire le Café, uit: Le Bon usage du thé, du caffé et du chocolat, Parijs 1687, Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam, OK 62-6392
Rameau de lárbre du cacao et gousses de vanille. Allard Pierson
N. de Blegny, Americain avec sa Chocolatiere et son Goblet, uit: Le Bon usage du thé, du caffé et du chocolat, Parijs 1687, Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam, OK 62-6392