Agenda

Het Loo Ontmoet

vanaf 12 oktober

Wie waren de bouwers van Paleis Het Loo en waarom kozen ze voor deze plek? Hoe beleefden de vorstelijke bewoners, maar ook het personeel, dit buitenhuis? Wie waren de concurrenten van Het Loo? En welke rol speelden de vernieuwers, in welke tijd dan ook?

Het Loo Ontmoet

Het Loo Ontmoet is een eigentijdse, online lezingenreeks die verleden en heden verbindt. Vernieuwend en historisch. Aanleiding voor de eerste serie is de publicatie van Paleis Het Loo - Een koninklijk huis. Dit boek is ter gelegenheid van de heropening van het paleis verschenen (Waanders 2022).

De vernieuwers
De bouwers

Online lezingreeks

Wij gaan in gesprek met (kunst)historici, schrijvers en kenners over de makers, bewoners en groenliefhebbers van Paleis Het Loo. Maar zullen ook de concurrenten en vernieuwers leren kennen. Het programma wordt geleid door Eveline van Rijswijk. Eveline is programma- en theatermaker, presentator, spreker, wetenschapscommunicator en historicus. Steeds zijn er twee korte lezingen waarin sprekers inzicht geven in het onderwerp. Daarna gaan ze met elkaar en Eveline in gesprek.

Elke aflevering begint met een 'spoken word' kunstenaar. Zij hebben de vrijheid gekregen om de onderwerpen te vertalen naar hun eigen kunstvorm.

Tijdens de lezingen kun je via de chat reageren of vragen te stellen. Je kunt de lezing nog drie maanden terugkijken.

patronen in de paleistuin
De liefhebbers van groen
De bewoners

Afleveringen

Het begin van Het Loo. Het waarom van deze plek. Conservator Johan de Haan gaat in gesprek met onderzoeker Doris Hattink over de bouw en bouwers van Paleis Het Loo, met een focus op de ‘grand designer’ van Paleis Het Loo: Daniël Marot.

Het Loo staat niet buiten de tijd. Het paleis heeft zich ontwikkeld met de behoeften en smaak van de bewoners. Tot op de dag van vandaag. Van Lodewijk Napoleon tot aan de groene vernieuwing in het buitengebied. Conservator George Sanders en landschapsarchitect Sander Rombout gaan in gesprek over vernieuwers.

Conservator Renske Ek en Lenneke Berkhout, zelfstandig onderzoeker tuingeschiedenis, vertellen over tuinen als (status)symbool en de mensen die het groen met kennis en passie onderhielden.

Welke invloed hadden de bewoners op het interieur en hoe beleefden zij dat? Hoe was dat voor het personeel? Conservator Paul Rem gaat in gesprek met Wyke Sybesma, conservator kunstnijverheid en wooncultuur bij Huis Van Gijn, Dordrecht.

Wie waren de concurrenten van Paleis Het Loo in Europa? Conservator Hanna Klarenbeek in gesprek met Luc Panhuysen, historicus en schrijver, over koninklijk vertoon in Frankrijk en Engeland.

Tickets

Early bird tot 15 september

betaal 85 euro in plaats van 100 euro

De tickets koop je in de ticketshop. Je krijgt toegang tot alle lezingen met een persoonlijke link via e-mail . Daarom kun je per bestelling maar één ticket kopen. Iedere aflevering duurt 1,5 uur. Voor Vrienden van Paleis Het Loo geldt ook een gereduceerd tarief van 85 euro.

Iedere aflevering duurt 1,5 uur. Op woensdagavonden zenden we de uitzendingen live uit. Je ontvangt de dag voor de uitzending jouw persoonlijke link naar de uitzending.

Tijdens de uitzendingen kan je in de chat vragen stellen. Deze vragen worden beantwoord door de conservator ook aanwezig in de chat. Als je de lezingen later terugkijkt, kan je geen vragen meer live stellen.  

Na 9 november zijn de lezingen nog 3 maanden terug te kijken via jouw persoonlijke link.

  • Wanneer je een ticket bestelt, ontvang je van ons een e-ticket als bevestiging.

  • Een dag voorafgaand aan de lezing ontvang je per mail de link die je kan gebruiken on de uitzending live te kijken.

  • Klik op de link, om naar YouTube te gaan.

  • Je hoeft geen account te hebben bij YouTube.

  • Om vragen te kunnen stellen in de chat, moet je inloggen bij YouTube.

  • Zoom werkt het beste als je van te voren het programma downloadt.

  • Heb je een dag van te voren nog geen link gekregen? Check dan je spambox. Heb je daar ook niks ontvangen? Mail dan naar lezingen@paleishetloo.nl?

Gekochte tickets kunnen niet worden gerestitueerd. Als je niet bij de livestream aanwezig kunt zijn, is het mogelijk deze tot 3 maanden na de laatste uitzending terug te kijken.