Agenda

Winterse warmte

van 17 december 2022 t/m 8 januari 2023

Van dieren in het paleis en uitbundige groenversiering tot gedekte tafels. Het paleis maakt zich klaar voor de feestdagen. Beleef de Winterse warmte en proef de sfeer van vroeger. Ook op het stallenplein is het feest, daar kun je van alles doen en maken!

Paleis

Winterse sferen

winterse warmte in het paleis

Het paleis is in winterse sfeer zoals het was in de tijd van de bewoners. Hoe zag het paleis eruit in de winter en wat was er nodig om het paleis en de bewoners 'winters warm' te houden?

Warmte

In het paleis worden verschillende collectiestukken uitgelicht. Het zijn stukken die gebruikt werden om het paleis warm te houden. Maar ook om de koudere wintermaanden gezellig met elkaar door te brengen.

Feest

Van gedekte tafels tot heerlijke lekkernijen. Wat is er nodig voor een leuk feest? En hoe zag een feestelijk paleis er uit?

Winterslaap

Dieren houden in de winter rust, sommige dieren zelfs een winterslaap. In het paleis zijn tal van dieren te vinden. Ga op zoek in schilderijen, op wandbespanningen en meubels en ontdek ze allemaal.

Let op: het gebruik van een audiotoestel is tijdens Winterse warmte niet nodig.

Gedekte tafel in het paleis
Kroonluchters in de balzaal

Winter in de tuin

Ook in de winter kun je heerlijk door de tuinen wandelen. De Oranjewandeling door het paleispark is via de tuinen bereikbaar. En wat zou een beetje sneeuw toch mooi zijn voor het complete winterse plaatje!

winter in de tuinen
Pauwenfontein in de sneeuw

Stallenplein

Winterse activiteiten

Winterse warmte op het stallenplein

Warm worden kan op verschillende manieren. Op het stallenplein zijn er tal van Winterse warmte activiteiten.

Wens

Of het nou is voor een verjaardag, een feestje, kerst of nieuwjaar; iemand iets goeds toewensen is een eeuwenoude traditie. Op het stallenplein kun je je eigen wenskaart maken. Wie stuur jij een wens?

Licht

De traditionele verlichting in het paleis, waren brandstof lampen of kaarsen. Veel verlichting was naast functioneel ook mooi en sfeervol. Tijdens Winterse warmte versier je je eigen kaarsenhouder om een kaarsje in te doen.

Versiering

In de 17e eeuw aten mensen met hun handen en vieze handen afvegen aan het tafellaken was heel gewoon. Later komen daar servetten voor in de plaats. In het paleis zijn gevouwen servetten te zien op de gedekte tafels. Een servet past echt bij een feesttafel. Het vouwen van servetten is een kunst op zich.

Op het stallenplein kun je jouw vouwkunst laten zien. Vouw je eigen versiering en hang deze thuis in je boom, aan de lamp of bijvoorbeeld voor het raam.

Stallenrace – race je warm!

Om het warm te krijgen, kan je ook bewegen. Op het stallenplein zijn voertuigen die je zelf op gang moet brengen. Zo word je warm en heb je nog plezier ook!

Vertelpodia

Knus binnen. De vertelpodia zijn tijdens Winterse warmte in de groepsontvangstruimte. De verhalen gaan over versiering en tradities en Winterse warm op Paleis Het Loo.

Vouw je versiering
Stallenplein in de sneeuw

Eten en drinken

2-gangen lunchmenu

Winters genieten in de balzaal

Restaurant balzaal serveert een Winterse warmte twee-gangen lunchmenu geserveerd. Bestellen van de menukaart kan natuurlijk ook.

winterse high tea

vooraf reserveren

Hartige en zoete lekkernijen. En natuurlijk verschillende soorten thee. De high tea heeft tijdens Winterse warmte een winters tintje. boek hier de high tea

Winterse lekkernijen

on the go

Lekker en warm. Haal je warme dranken, snacks en lekkernijen bij de kiosk op het stallenplein.