Onderwijs
primair onderwijs - groep 7 en 8

Blikopeners

Duik een archiefdoos in, onderzoek je herinneringen en werp een nieuwe blik op de geschiedenis van de Oranjes.

locatie
in de klas
prijs
'22 / '23 € 100,00
'23 / '24 € 150,00

excl. €0,28/km reiskostenvergoeding
duur
90 minuten
leerjaar
groep 7 en 8
Nederland & Oranje

Herinneringen zijn er van jezelf, van een ander, van een groep. Soms herinnert de ene persoon of groep een gebeurtenis heel positief, terwijl de ander er negatief op terugkijkt.

Herinneringen zeggen dus vooral heel veel over degene die herinnert, en soms minder over de persoon of gebeurtenis die herinnerd wordt. Herinneringen aan hetzelfde veranderen door de tijd ook: soms kijk je eerst heel anders op iets terug dan veel later.

Blikopeners

De leerlingen leren acht Oranjes kennen: Willem van Oranje, stadhouder Willem III, koning Willem I, koning Willem II, koningin-regentes Emma en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Zij onderzoeken deze Oranjes en oefenen met de historische vaardigheid standplaatsgebondenheid, onderzoeksvaardigheden, communicatieve vaardigheden en kritisch denken. Tot slot geven zij hun conclusies vorm volgens de principes van procesgerichte didactiek.

Praktische informatie

Dit lesprogramma kost € 100,00 per klas van maximaal 30 leerlingen, vanaf schooljaar 2023 / 2024 €150,00. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en begeleiding door een museumdocent.

Let op: exclusief kilometervergoeding van € 0,28 per kilometer.

Goed om te weten

Deze les is te boeken voor scholen binnen een straal van 75 km van Paleis Het Loo.
Is de school verder weg? Neem dan contact op met reserveringen@paleishetloo.nl of 055 - 577 24 00 om de mogelijkheden te bespreken.

 • Leerlingen kunnen van één persoon uit het Huis van Oranje iets vertellen over zijn/haar persoonlijke en politieke leven en vertellen welke rol hij/zij speelde in de geschiedenis van Nederland.

 • Leerlingen doen onderzoek op basis van voorwerpen en ander archiefmateriaal.

 • Leerlingen leren samenwerken en gebruik te maken van ieders talenten.

 • Leerlingen oefenen:

  • historische vaardigheid standplaatsgebondenheid

  • onderzoeksvaardigheden

  • communicatieve vaardigheden

  • kritisch denken

  • vormgeven van conclusies

  • vormgeven en verwoorden van een herinnering

Via e-mail ontvang je een uitgebreide docentenhandleiding met verschillende lesmodules waarmee je het bezoek van de museumdocent kunt voorbereiden en afsluiten. Stel uit de modules de les samen die past bij de leerbehoeftes van jouw klas.

Contact

Heb je interesse in dit lesprogramma? reserveringen@paleishetloo.nl 055 - 577 24 00