Press

Zomerpaleis Het Loo: een hele zomer vol zomerse activiteiten

8 July 2024
Paleis Het Loo - Princes and princesses

Paleis Het Loo: hèt Zomerpaleis

Apeldoorn, 8 juli 2024 |  De Olympische Spelen mogen dan misschien in Parijs plaatsvinden, op Paleis Het Loo kan je als kind gigantische goed spelen in de paleistuin. Voor bezoekers met kinderen zijn er tijdens de zomervakantie verschillende activiteiten en buitenspellen.

Zomers programma

Van zaterdag 6 juli tot en met zondag 1 september is Paleis Het Loo het decor van het zomerpaleis. In de zomer is de tuin één grote speeltuin en zijn er extra veel activiteiten. De activiteiten staan in het teken van bloemen, van balansbloemen tot twisterperkjes en cactus-ringwerpen. Dit jaar staan op het stallenplein ook racepaardjes, geïnspireerd op de paarden die hier echt op stal hebben gestaan. Eén van die paardjes heet Baby, vernoemd naar de pony van prinses Wilhelmina. Het XL hinkelpad leidt naar het paleis en de tuinen. Hier vind je allerlei buitenspellen. Van boogschieten en ringwerpen tot een goed gevulde spellenkraam. Of doe in de weekenden mee aan een workshop zaadbommetjes maken. Ook zijn de Prinsen- en prinsessendagen en Zomerconcerten weer terug.

Voor draken, prinsessen en alles er tussenin: de Prinsen- en prinsessendagen

De Prinsen- en prinsessendagen zijn deze zomer weer op Paleis Het Loo. Van 16 juli tot en met 15 augustus is het op elke dinsdag, woensdag en donderdag feest in de paleistuinen. Veel activiteiten vinden plaats rond de klosbaan. Vroeger was dit de speeltuin van de koning. Hij speelde hier het populaire klosspel. Een soort golf. Deze zomer staat er een groot (overdekt) podium op die plek. Daar wordt elk uur een voorstelling gespeeld en eromheen vind je spellen, kun je knutselen en picknicken! Achter in de tuin vind je de gezellige chillweide.

Zomerconcerten van NJON en Carribean Delight Drumband
Twee muzikale acts treden op gedurende vier zomerse weekenden van 20 juli t/m 11 augustus. Het Nationale Jeugdorkest Nederland en de Carribean Delight drumband blazen die weekenden sfeer in Paleis Het Loo.

Paardenkracht op het stallenplein
In het weekend van 31 augustus en 1 september bezoekt het koninklijke stallendepartement Paleis Het Loo. Dan staat het hele weekend in het teken van paardenkracht. Met de hoefsmid, paarden en rijtuigen van de koning. Je ziet de paarden in actie, van het stallenplein over de stallenlaan naar de bassecour en weer terug! Met live toelichting van een verslaggever.

Balanceren op de balansbloem
Zomerconcert van Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON)

Tot 1 september is Bloom nog vol in bloei!

Bloemen zorgen al eeuwen voor kleur, geur en betekenis op Paleis Het Loo. Stadhouder Willem III en prinses Mary II waren aan het einde van de 17e eeuw de eerste bewoners. Vooral Mary bestudeerde, bewonderde en gebruikte graag bloemen. Het was deze Engelse prinses die bloemen in Nederland zo populair maakte.

Bloom gaat over 17e-eeuwse stillevens en Mary’s invloed op het gebruik van bloemen. Hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en de tuindienst van het paleis brengen de geschiedenis tot leven. Ze bewonderen de historische werken, maar stellen ook kritische vragen. Hoe kwamen die bloemen hier? Wie betaalden de prijs voor de schoonheid en rijkdom? En wat is de toekomst van de bloem? Achter elke bloem en elk kunstwerk schuilt een verhaal.

Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag.  Mary wist: wat je aandacht geeft, groeit. Mary’s liefde voor bloemen was overal zichtbaar op Paleis Het Loo. In haar vrije tijd maakte ze graag bloemstukken en borduurde bloempatronen. Bloemen, kruiden en vruchten vormden de perfecte ingrediënten voor veel producten. In haar keukenkeldertje maakte Mary jam en versuikerde ze bloemen. Ook maakte ze samen met haar hofdames geurige producten zoals zalven en oliën. Dit waren gebruikelijke vrijetijdsbestedingen voor rijke vrouwen in haar tijd.

Bloemen ♡ Paleis Het Loo

Johannes Christoph Lotyn, ca. 1691-’94, olieverf op doek Collectie Paleis Het Loo

Elke dag open in de zomer

Tijdens de zomervakantie is Paleis Het Loo elke dag geopend. Van audioroutes in het paleis en een kijkje vanaf het paleisdak, tot de tentoonstellingen in het museum. Je ziet er De Oranjes over de geschiedenis van Willem van Oranje tot Willem-Alexander en de tijdelijke tentoonstelling Bloom. Het Juniorpaleis is uiteraard ook open!

Meer weten? Zomer op Paleis Het Loo

Dit is het Zomerpaleis

Van zaterdag 6 juli tot en met zondag 1 september

  • Zomerpaleis: met prinsen- en prinsessendagen, zomerconcerten en uitgebreide kinderprogrammering

  • De hele zomer extra activiteiten in de tuin: van speurroute tot workshop

  • Het grootste authentieke 17e-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau

  • De paleistuinen

  • Bloom: tijdelijke tentoonstelling

  • Ontdek het verhaal van de Oranjes van Willem III tot Wilhelmina

  • Juniorpaleis

  • Stallen, koninklijk vervoer, restaurants en winkel