Nieuws

Koningin Elizabeth II

8 september 2022

Met het overlijden van koningin Elizabeth (1926 - 2022) wordt in het Verenigd Koninkrijk een tijdperk afgesloten. Generaties Britten zijn opgegroeid met het idee dat koningin Elizabeth als hun koningin een constante factor in hun leven was. De Queen, die in 1952 haar overleden vader opvolgde, was dan ook de langst regerende monarch en het langst regerende staatshoofd ter wereld.

Ook in Nederland was Elizabeth II een bekende ‘royal’. Haar kroning in de Westminster Abbey, op 2 juni 1953, was de eerste buitenlandse live-uitzending uit de geschiedenis van de Nederlandse televisie.

Queen Elizabeth op Paleis Het Loo (1988). Foto: Arthur Bastiaanse. ANP photo.

Haar echtgenoot, de in 2021 overleden prins Philip, stak vaker dan de koningin het Kanaal over voor informele of sportieve evenementen (waaronder WK Vierspannen op het voorterrein van Paleis Het Loo). En ook de koningin reisde voor een staatsbezoek en enkele officiële bezoeken naar Nederland.

Paleis Het Loo werd daarbij niet vergeten. Op 5 juli 1988 kwam Elizabeth II op uitnodiging van koningin Beatrix naar Het Loo om te vieren dat driehonderd jaar eerder prins Willem III en zijn vrouw prinses Mary in Londen tot koning en koningin van Engeland werden gekroond. Paleis Het Loo was het lievelingspaleis van dit vorstenpaar en dus vond de Willem & Mary-herdenking hier in Apeldoorn plaats. Na een fotomoment voor het geschilderde portret van koning-stadhouder Willem III in de vestibule, woonde het koninklijk gezelschap een concert bij in de grote zaal, gevolgd door een galadiner in de nieuwe eetzaal. De Queen at daarbij van een verguld zilveren bord van de gezamenlijke voorganger van Elizabeth en Beatrix: koning-stadhouder Willem III. Het bijzondere bord is onderdeel van de collectie van Paleis Het Loo.

nieuwe eetzaal
grote zaal