Nieuws

Mooier dan ooit

8 april 2022

Paleis Het Loo is vanaf 15 april weer open voor bezoekers. Het paleis is duurzaam gerenoveerd, de interieurs zijn gerestaureerd en de vertrekken heringericht.

Wat is nieuw?

De paleisroutes en audioverhalen brengen het paleis en de bewoners tot leven: van Willem en Mary tot Wilhelmina. Via de app luister je audioverhalen, bekijk je extra weetjes of navigeer je over het terrein.
In het onderhuis kom je met een introductiefilm en de presentatie Sporen uit het verleden alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Van geliefd tot leeggeplunderd zomerverblijf, van bewoond paleis tot museum.

Met de heropening van het paleis eindigt de eerste fase van de Vernieuwing & Verbouwing. De tweede fase is volgend voorjaar afgerond met de oplevering van de ondergrondse uitbreiding onder het voorplein.

Het paleis is weer open vanaf 15 april 2022

Twee paleisroutes

Er zijn twee routes door het paleis. Paleisroute oost gaat over Willem en Mary, de eerste bewoners van Paleis Het Loo in de zeventiende eeuw. Paleisroute west laat zien hoe de latere generaties Oranjes in het paleis woonden. Met in de hoofdrol Wilhelmina.

Drie audioverhalen

Willem en Mary. Graaf Hans Willem Bentinck leidt de bezoeker rond in het audioverhaal en vertelt over de 17e-eeuwse politiek onthult paleisgeheimen en laat zien hoe Willem en Mary het paleis inrichtten.

Huis van Wilhelmina. De gidsen Ziarah en Mark nemen de bezoekers mee door de kamers en vertrekken uit de 19e en 20e eeuw. Ze praten over het leven in het paleis, vertellen wie waar sliep, werkte of gasten ontving.

Thuis bij de Oranjes. Een familieverhaal (vanaf ┬▒7 jaar). In het paleis staan overal dure meubels en hangen mooie schilderijen en kroonluchters. Maar is het er gezellig wonen? Bo, Puck, Jamilia en Fran├žois vertellen grappige verhalen over dit bijzondere woonhuis en de bewoners.

Intro in het onderhuis

In het onderhuis komen bezoekers alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Een introductiefilm en maquette geven inzicht in het ontstaan en ontwikkeling van het paleis en de omgeving. In de presentatie 'Sporen uit het verleden' zie je hoe de paleisbewoners en personeelsleden leefden, woonden en werkten. Bijzonder zijn de bodemvondsten die tijdens de graafwerkzaamheden ontdekt zijn, zoals prehistorische kleikommetjes en serviesscherven.