Nieuws

Nieuwe entreepoort

28 maart 2023
Entreepoort Paleis Het Loo

Maandag 27 maart 2023 is de nieuwe entreepoort naar Paleis Het Loo aan de Amersfoortseweg opgeleverd. Voor het ontwerp van de entreepoort zocht Paleis Het Loo de samenwerking met ACEC.

Uniek ontwerp

ACEC organiseerde voor deze opdracht een artistiek selectieproces. Frank Tjepkema van ontwerpbureau Tjep. uit Amsterdam heeft de opdracht gewonnen op basis van zijn creatieve uitgangspunten voor het ontwerp. De poort bestaat uit twee lagen. De buitenste cortenstalen laag biedt via abstracte uitsparingen doorkijk op een tweede, witte laag die verwijst naar de barokke patronen in de tuin van Paleis Het Loo.

Algemeen directeur Paleis Het Loo Michel van Maarseveen: “We zijn blij met het  prachtige ontwerp van Frank. Zijn entreepoort sluit op een eigentijdse wijze aan bij het historische paleis en is een artistieke blikvanger .’

Entreepoort bij nacht
Entreepoort bij nacht

Heden en verleden

Dat kunst en vormgeving een grote invloed kunnen hebben op de omgeving is uiteraard bekend bij Jasper van der Graaf - directeur ACEC. Dit toegangskunstwerk is meer dan alleen een aanduiding van een entree, het is beeldbepalend voor de hele omgeving.

Jasper van der Graaf: “Deze samenwerking tussen een landelijk museum en een lokale kunstinstelling is uniek en goed geslaagd.”

Frank Tjepkema: “De nieuwe toegangspoort van Paleis Het Loo beschouw ik als een poort van onze moderne tijd naar de klassieke tijd, maar bovenal een plek waar een versmelting plaatsvindt tussen heden en verleden.”