Nieuws

Verbouwing van het paleis

23 maart 2022

De zeventiende eeuw is een significante periode voor Nederland geweest, zowel architectonisch als economisch. Ook in het paleis wordt dit gereflecteerd in interieur, materiaal en kleurgebruik.

Kleurgebruik
Pigmenten worden gemengd; zo ontstaan er veel nieuwe tonen en verzadigingen. De eerste elementen keren terug in het paleis, zoals het er in de tijd van voormalige bewoners moet hebben uitgezien, van kleurrijke wandbespanningen en gedetailleerd papierbehang tot veelkleurige tapijten.

Houten vloer

De vloeren geschuurd en de oude hoogglanslak is verwijderd. Het 17e-eeuwse karakter van de vloer is weer herkenbaar. Het vermoeden is dat in de 17e en 18e eeuw hooguit bijenwas toegepast werd op de zichtbare houten vloeren, al was het maar om vlekken te weren. Vroeger werden de vloeren niet zo belast als nu in het museum. Vandaar dat in de kamers met zichtbare houten vloeren straks ook nog lopers liggen.

Wandbespanning

De eeuwenoude muren van Paleis Het Loo zijn opnieuw bespannen met stoffen en behang. Er worden veel lagen aangebracht. Allereerst vanwege de isolatie. Stenen wanden zijn koud en kil. De volgende laag is wandbedekking die vast is gemaakt aan houten latten. Het behang zoals we dat vandaag de dag nog kennen is dus een begrip dat afkomstig is van vroegere ‘behangsels’ die werden gehangen.

De lege bibliotheek
Wandbespanning aanbrengen laag voor laag
Wandbespanning in het paleis
Ontdekkingen in het paleis

veelgestelde vragen

Voor 2021 moet museum Paleis Het Loo, net als alle andere overheidsgebouwen, asbestvrij zijn. Alle technische installaties worden vervangen omdat deze aan het einde zijn van hun technische levensduur en niet duurzaam zijn. Voor de nieuwe technische installaties wordt een separaat energiegebouw geplaatst.

In 2018 is het paleis gesloten om met de verbouwing te starten. De collectie is uit het paleis gehaald en naar verschillende tijdelijke depots gebracht.

In 2022 gaat het paleis weer open.

Tijdens de verbouwing van het paleis zijn er verschillende vondsten gedaan. Door de vondsten leren we ook weer van het paleis en de bewoners.

Onder vloerdelen is een bijzondere vondst gedaan.

Word Vriend

Als Vriend help je de bijzondere collectie van Paleis Het Loo voor de toekomst te bewaren. Je maakt deel uit van een kring Paleis Het Loo-liefhebbers en geniet van de exclusieve voordelen die daarbij horen. Wij zijn je dankbaar voor je Vriendschap.

Voordelen

  • Onbeperkt, gratis toegang tot Paleis Het Loo

  • Twee keer per jaar de digitale Vrienden-nieuwsbrief met informatie over onze tentoonstellingen, lezingen en activiteiten

  • Een uitnodiging voor de jaarlijkse Vriendendag, rondleidingen en kijkjes achter de schermen en previews van tentoonstellingen

  • Korting (10%) in onze Museumshop (met uitzondering van boeken)

meld je aan als vriend

Als Junior Vriend (tot en met 12 jaar) mag je komen spelen en ontdekken zo vaak als je wilt. Bovendien heb je gratis toegang tot de activiteiten in de zomer en nog veel meer leuks!

meld je aan