Pers

Prinses Margriet neem eerste exemplaar boek in ontvangst

22 september 2022

Apeldoorn, 21 september 2022. H.K.H. prinses Margriet neemt het eerste exemplaar van het boek 'Oranjeprinses op drift. Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders' in ontvangst in de grote zaal op Paleis Het Loo. De biografie is geschreven door de historicus Maarten-jan Dongelmans.

Prinses Wilhelmina van Pruisen was de moeder van koning Willem I. Ze woonde met haar gezin in de zomermaanden op Paleis Het Loo en overleed hier ook in 1820.

Michel van Maarseveel, algemeen directeur van Paleis Het Loo, neemt het tweede exemplaar in ontvangst. Tevens is Paul Rem als conservator van Paleis Het Loo aanwezig tijdens de boekpresentatie.

De auteur en historicus geeft na de boekoverhandiging een korte uitleg van de biografie.

Zelfbewust maakt Wilhelmina van Pruisen in 1767 haar opwachting in de Republiek, als bruid van de onzekere stadhouder Willem V. Na verloop van jaren bemoeit Wilhelmina zich actief met de politiek. Tegenstanders noemen haar Jezabel, aanhangers zien haar als Moeder des Vaderlands. Als patriotten haar tegenhouden nabij Goejanverwellesluis roept Wilhelmina de hulp in van haar broer, de koning van Pruisen. De restauratie gaat gepaard met zuiveringen en Wilhelmina’s populariteit daalt. Na de Franse inval vlucht het echtpaar naar Engeland. Later draagt Wilhelmina vanuit Duitsland bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk.

Prinses Margriet neemt eerste exemplaar an het boek 'Oranjeprinses op drift. Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders' in ontvangst.
Boekpresentatie en ontvangst in grote zaal Paleis Het Loo.