Pers

Heerlijke herfst vertelt de geschiedenis van voedsel

21 september 2022

Alles over eten van vroeger en nu

De gehele maand oktober draait om eten op Paleis Het Loo en de daarbij behorende culinaire geschiedenis. Hoe kwamen ingrediënten naar Nederland, hoe werden ingrediënten gebruikt en smaakte gerechten hetzelfde als nu?

De geschiedenis van voedsel

Drie kleine tentoonstellingen laten de geschiedenis van voedsel en dranken zien. Dranken als thee, koffie en chocolade, maar ook suiker komt aan bod. Zelfs de keuken-inventaris, die door deze ingrediënten ook veranderde en werd aangepast. Door voorwerpen en infopanelen wordt de ‘reis van suiker’ duidelijk gemaakt en is te zien hoe suiker in Syrië en Jordanië werd geproduceerd. Historische voorwerpen laten zien hoe de dranken in vroegere tijden werden bereid en geschonken, zoals theepotten uit verschillende werelddelen. Uit archeologische vondsten (o.a. in Apeldoorn) is er bekend hoe voedsel werd bereid, bewaard en geserveerd.  Scherven, maar ook de complete voorwerpen van kookpotten, voorraadpotten, bierkannen en wijnflessen, geven hier een goed beeld van.

Herfstvakantie 

Voor families met kinderen is er elke dag in de herfstvakantie (15-30 oktober) van alles te doen op het stallenplein en in de tuinen.

Op de aanspanplaats kan je herfst-knutselen, maar ook kun je proeven en ruiken van kruiden, specerijen en authentieke gerechten uit de 17e eeuw. In de tuinen is er een herfst-zoekspel. Ontdek, maak, zoek, vind én neem mee naar huis!

In de gezellige (voor)leeshoek vind je allerlei boeken met verhalen over de seizoenen, dieren, reizen en eten.

Foodlabs

De laatste twee weken van oktober, elke zaterdag en woensdag, kunnen bezoekers proeven in de foodlabs op de aanspanplaats. In de gerechten die bezoekers kunnen proeven worden specerijen gebruikt die in de 17e eeuw naar West-Europa zijn gebracht. Chef Youssef El Abbasi, bekend van Making Food History, gaat met bezoekers in gesprek over deze gerechten en over de smaakbeleving. 

Lezingen

In deze zelfde periode, op woensdag, zaterdag en zondag, zijn er lezingen over culinaire geschiedenis. Van een grenzeloos gerecht als couscous tot de Hollandse pot. Van de keukeninventaris tot keukeninterieurs uit vroegere tijden. En vanzelfsprekend komen talloze ingrediënten van heinde en verre aan bod.

Gastsprekers zijn Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator), Alexandra van Dongen (conservator Museum Booijmans Van Beuningen) en Joanita Vroom (hoogleraar aan de Universiteit Leiden).

Sprekers van Paleis Het Loo zijn conservatoren Kristin Duysters en Renske Ek en adviseur tuinen Willem Zieleman.

De lezingen worden gegeven in de groepsontvangstruimte op het stallenplein. De ruimte leent zich voor grotere ontvangsten en lezingen.

Vertelpodia

Bij het vertelpodium in de tuin wordt gedurende de hele dag korte verhalen verteld over de tuin in relatie tot de heerlijke herfst. Korte verhalen boordevol informatie en weetjes over eetbare planten, voedsel en eetbare planten die van ver kwamen komen aan bod. 

De eerste twee weken van oktober is het vertelpodium alleen in het weekend, vervolgens elke dag.

Keukenkeldertje

Speciaal voor heerlijke herfst is ook het keukenkeldertje weer te zien voor de bezoekers. In het keukenkeldertje – of confiturenkeldertje – maakte koningin Mary confituren en schikte zij bloemen. Hobby’s van welgestelde dames in die tijd. Het fruit voor de jam kwam uit de tuin. Tal van fruitbomen staan tegen de zuidmuren aan, in de koningstuin, koninginnetuin en bij de colonnades.

Het keukenkeldertje is onderdeel van het kelderappartement van koningin Mary. In dit appartement is ook de schelpengrot. Via deze vertrekken kon Mary vanuit haar eigen paleisvertrekken naar haar eigen tuin (de koninginnetuin) lopen. Bij het vertelpodium in de tuin wordt verteld over het keukenkeldertje.

 

Bij Heerlijke herfst werkt Paleis Het Loo samen met de Universiteit Leiden en Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

Heerlijke herfst is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Apeldoorn.