Pers

Movienights at the Museum met koninklijke knipoog

5 augustus 2022

Paleis Het Loo Apeldoorn, 25/07/22 | Na het succes van vorig jaar keert Movienights at the Museum van 21 t/m 24 september terug op de aanspanplaats met vier buitenfilms. Paleis Het Loo gaat opnieuw de samenwerking aan met cultureel centrum Gigant uit Apeldoorn. Ook dit jaar is gekozen voor films met een koninklijke tintje, soms in realiteit en soms, zoals bij Elvis, met een knipoog.

De vier avondvoorstellingen worden elke avond op eigen wijze geïntroduceerd door de conservatoren van Paleis Het Loo. Een verhaal, anekdote, inleiding of spel (op de zaterdagavond) vormen de introductie van de vier Movienights at the Museum. De zaterdag wordt een familieavond met een film voor iedere leeftijd. Ook deze avond krijgt een eigen introductie van een conservator, passend bij het thema en de leeftijd van de bezoekers. Natuurlijk zijn ook dit jaar iedere avond popcorn en een welkomstdrankje inbegrepen!

Elke avond buiten de film kijken op groot doek en toch overdekt zitten onder de aanspanplaats. Heerlijk in het donker van de late septemberavonden aan het sfeervolle Stallenplein en mocht het koud worden, dan liggen de kleedjes klaar.

Films met een koninklijke knipoog

De conservatoren van Paleis Het Loo leiden de films in met een vragengesprek, verhaal of, zoals zaterdag tijdens de familiefilm, in quizvorm voor alle leeftijden. Alle films starten als het donker is.

Op 21 september leidt conservator Paul Rem leidt de eerste film in met een vraaggesprek. Emma gaat over een jonge vrouw Emma Woodhouse die bij toeval ontdekt dat ze een goede koppelaarster is. Ze besluit haar talent te gebruiken om single vrienden aan een lief te helpen. Intussen is er op amoureus vlak ook voor haarzelf iets op til.

In 1961 steelt de zestigjarige taxichauffeur Kempton Bunton het portret van The Duke of Wellington door Goya uit de National Gallery in Londen. In zijn losgeldbrieven belooft hij het schilderij terug te geven. Tenminste, als de overheid televisiekijken gratis beschikbaar maakt voor ouderen. Conservator Hanna Klarenbeek vertelt vooraf aan The Duke over 'Kunstroven in Nederland'. 

Op vrijdag wordt Elvis getoond. Dit biografische muziekdrama  vertelt het verhaal van Elvis Presley als muzikant,  omringd door zijn vele fans, maar ook door zijn manager. Deze Tom Parker is een raadselachtige aanwezigheid, die veel alledaagse zaken uit het leven van Elvis beheert. De film volgt hun gecompliceerde relatie over een periode van 20 jaar, vanaf de opkomst van Elvis' sterrendom tot aan het verlies van de onschuld aan Amerika. Niemand minder dan journalist en muziekliefhebber Leo Blokhuis leidt de film in.

En op zaterdagavond speelt de familiefilm Aladdin. Het spannende verhaal van de charmante Aladdin en de moedige en zelfbewuste prinses Jasmine. En natuurlijk van de geest in de fles, die de sleutel is tot hun toekomst. Het verhaal speelt zich af in de fictieve havenstad Agrabah. In quizvorm test conservator Kristin Duysters de kennis van het publiek. De 'Verwijzingen in Disneyfilms' worden ontrafeld met het spel 'Petje op petje af'. Aladdin is een life-action versie met Nederlandse ondertiteling. 

Movie menu

Dit jaar is de prins Hendrik garage open vanaf 18u00uur voor een speciaal twee gangen 'movie menu' en de zaterdagavond, vooraf aan de familiefilm, is er een keuze kindermenu. De films starten zodra het donker wordt, rond 20u00uur 's avonds. Drankjes en een eventueel nagerecht worden ter plekke betaald.

 De films starten zodra het donker wordt, rond 20.00 uur 's avonds. 

Movienights at the Museum