Pers

Prix Versailles 2024: Paleis Het Loo op de lijst van mooiste musea ter wereld

13 juni 2024

Voor het eerst in de geschiedenis van de Prix Versailles, die dit jaar zijn tiende verjaardag viert, wordt de lijst van Mooiste Musea ter Wereld voor 2024 onthuld.

 De lijst bestaat uit zeven nieuw geopende of heropende musea die tegelijkertijd creativiteit, weerspiegeling van het lokale erfgoed en ecologische efficiëntie dienen, én die een buitengewone indruk achterlaten op hun omgeving.

 Ze strijden allemaal om drie wereldtitels van 2024 – Prix Versailles, Interieur en Exterieur – waarvan de winnaars eind november op het hoofdkantoor van UNESCO worden bekendgemaakt.

Jérôme Gouadain, secretaris-generaal van de Prix Versailles, is verheugd dat de waardering voor museumgebouwen nu meer wordt erkend.

“Musea bieden unieke omgevingen (of: plekken, platforms, inspiratiebronnen ) die bevorderlijk zijn voor de interculturele dialoog. Gesterkt door technologie, leveren ze vandaag de dag steeds meer immersieve ervaringen en nemen deel aan de verspreiding van kennis en helpen daarbij de smaak en interesses van hun bezoekers te vormen. Door het opstellen van de Lijst van Mooiste Musea ter Wereld wilden we ook het belang van verwondering benadrukken, die kijkgedrag verheft en ons laat verrassen. Door wat ze zijn en waarvoor ze bedoeld zijn, dragen musea ten volle bij aan intelligente duurzame ontwikkeling.”

—Jérôme Gouadain, secretaris-generaal van de Prix Versailles

De andere wereldselecties – hotels, restaurants, winkelcentra, luchthavens, campussen, passagiersstations en sportaccommodaties – worden in tussen juli en september aangekondigd.

Grand foyer onder het voorplein
Paleis Het Loo vanuit de tuinen