Pers

‘Royal Edition’ serie Reigning Queens van Andy Warhol

20 juni 2024

Vanaf 12 oktober is de unieke ‘Royal Edition’ serie Reigning Queens van Andy Warhol op Paleis Het Loo te zien.

Andy Warhol (1928 – 1987), bekend van zijn zeefdrukken met Campbell’s soepblikjes en Coca-Cola flesjes, maakt in 1985 een bijzondere serie. De serie 'Reigning Queens' bestaat uit zestien zeefdrukken van vier vorstinnen. Naast koningin Beatrix worden ook Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Margrethe II van Denemarken en koningin Ntombi Twala van Eswatini, voormalig Swaziland, afgebeeld. Deze vier vorstinnen waren destijds de enige regerende koninginnen ter wereld.

Royal Edition

Paleis Het Loo koopt in 1986 een speciale uitgave van deze serie aan. Dit zijn zestien zeefdrukken die deel uitmaken van de 'Royal Edition'. Deze ‘koninklijke’ zeefdrukken onderscheiden zich van zeefdrukken uit de andere edities van Reigning Queens doordat de contourlijnen in de portretten zijn geaccentueerd met een laag ‘diamantstof’: fijngemalen stukjes glas die de koninklijke portretten laten glinsteren. Van iedere koningin maakt Warhol vier portretten, die steeds van elkaar verschillen in kleurstelling en in de eroverheen verdeelde vierkanten en rechthoeken.

‘I want to be as famous as de Queen of England’, zegt Andy Warhol (1928-1987) als jonge kunstenaar. Als pionier van de Amerikaanse kunststroming Pop Art wordt hij inderdaad wereldberoemd. Zijn leven lang is hij gefascineerd door koninklijke figuren.

Uniek

De serie wordt in 1985 uitgebracht in twee edities: een normale editie van 40 oplages en een 'Royal Edition' met diamantstof van 30. Een jaar later koopt Paleis Het Loo een Royal Edition. Recent onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat Paleis Het Loo als enige museum in Europa over een complete reeks van zestien zeefdrukken van de ‘Royal Edition’ beschikt.

Warhols werk is zo populair dat veel zeefdrukken los worden verkocht Hierdoor vallen veel series uiteen. Dit is één van de weinige complete series in museaal bezit wereldwijd. De meeste Reigning Queens zeefdrukken zijn namelijk los verkocht en verspreid geraakt over de hele wereld. De tentoonstelling Queens biedt een unieke kans om de zestien zeefdrukken als complete reeks te bewonderen.

Ntombi Twala van Eswatini (Swaziland),Reigning Queens, Andy Warhol, 1985.

© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. c/o Pictoright/ Paleis Het Loo, Apeldoorn

*Niet rechtenvrij te gebruiken

Popart

De serie is kenmerkend voor werk van Andy Warhol. Hij is pionier van de Amerikaanse kunststroming Pop Art. Deze kunstbeweging verheft alledaagse objecten tot kunst. Warhol doet dit door middel van de zeefdruktechniek. Deze druktechniek maakt het mogelijk hetzelfde beeld in grote oplages te reproduceren. In zijn atelier The Factory in New York maakt hij door middel van foto’s portretten van beroemdheden die hij in verschillende kleurcombinaties herhaaldelijk reproduceert. Legendarisch zijn de portrettenseries van Marilyn Monroe, Jackie Kennedy en Elvis Presley. Aan het einde van zijn leven wordt hij op het idee gebracht om vier koninginnen te portretteren. De portretten van koningin Beatrix springen eruit. Volgens Warhol is zij: “the best looking one of the whole bunch!”

Voor de laatste keer

Door de kwetsbaarheid van het materiaal is dit voorlopig de laatste keer dat de serie te zien is. De tentoonstelling Queens by Andy Warhol biedt de laatste kans de complete popart serie Reigning Queens nog eens te zien voor deze voor langere tijd wordt opgeborgen. 

Queens by Andy Warhol is te zien van 12 oktober 2024 tot 1 januari 2025 op Paleis Het Loo.

Auteursrechten*

Het werk van Andy Warhol is niet vrij van auteursrechten. U kunt indien van toepassing contact opnemen met Pictoright om de toestemming voor publicatie vooraf te regelen: info@pictoright.nl