Verhalen

De witte galalijkkoets

Steven aan het Rot, 5 minuten

Wit met betekenis

Steven aan het Rot is medewerker paleiswinkel. Hij zou het liefst in een paleis wonen. De inrichting van de kamer van koning Willem l zou zo in zijn eigen huis mogen worden toegepast.

Steven: "Er zijn veel prachtige en interessante museumstukken in Paleis Het Loo. Met mijn interesse voor koninklijke rijtuigen, staatsiekoetsen en paarden is er maar één de echte favoriet! Dat is de witte galalijkkoets die in de stallen staat, daterend uit 1920. Eerst bekleed in het zwart voor de begrafenis voor koningin Emma en daarna met wit bekleed voor de begrafenis voor prins Hendrik en koningin Wilhelmina. De witte kleur was niet uit een creatief oogpunt gekozen, maar had een betekenis. Wit als symbool voor het leven dat na het aardse bestaan volgt."

Galalijkkoets Wilhelmina
Galalijkkoets
Galatuigenkamer

Gefronste wenkbrauw

"Het zal de nodige aandacht getrokken hebben, ook internationaal. En aan de Europese hoven misschien een gefronste wenkbrauw? De koets was niet zo praktisch met in- en uitladen, dat moest namelijk aan de zijkant gebeuren. Er moest dan zelfs een trapje aan te pas komen. Zeker zal het een indrukwekkend gezicht zijn geweest, staande langs de route en de in het wit gedrapeerde koets met pluimen, de paarden met witte dekkleden en witte kappen zien passeren....bijna iets surrealistisch."

Tip: Op YouTube zijn voor het eerst gekleurde beelden van de begrafenis te zien.