Wilhelmina van Pruisen

1751-1820

Wilhelmina groeit op in Berlijn. Ze is een nichtje van Frederik de Grote, de koning van Pruisen. Als ze zestien is, trouwt ze met Willem V. Ze krijgen een dochter en twee zonen. Twee andere zoontjes overlijden vroeg.

Als echtgenote is Wilhelmina zeer betrokken bij staatszaken. In 1787 is de situatie in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onrustig en Willem V dreigt het land te moeten verlaten. Wilhelmina besluit naar Den Haag te reizen om te eisen dat haar echtgenoot stadhouder blijft. Maar bij Goejanverwellesluis bij Gouda wordt ze aangehouden door de patriotten; ze mag niet doorreizen naar Den Haag. Naar aanleiding van dit incident besluit haar broer, de koning van Pruisen, de Republiek binnen te vallen om Willem V aan de macht te houden.

Een paar jaar later moeten Willem V en zijn gezin alsnog het land verlaten. Ze wonen eerst in Engeland en daarna in Duitsland. Als Wilhelmina’s zoon Willem I weer terugkeert naar Nederland, gaat Wilhelmina ook weer in Nederland wonen. Haar echtgenoot is dan al overleden. Wilhelmina overlijdt op Paleis Het Loo.

Getrouwd met