Favorieten

Stilleven met cavia's

Melvin van Huet Lindeman, servicemedewerker, 3 minuten

Dol op stillevens

Melvin van Huet Lindeman is servicemedewerker en zorgt ervoor dat jouw bezoek op de beste manier verloopt. Hij surveilleert op het dak, maar ook in het paleis en kijkt op rustige momenten graag naar de schilderijen. De stillevens in het bijzonder. Een bijzondere keuze?

Niet als je hem ernaar vraagt. Melvin is opgeleid tot docent beeldende kunst en vorming en werkt sinds eind maart 2022 bij Paleis het Loo. "Tijdens mijn studie had ik al een fascinatie voor stillevens en bloemen. Bloemsierkunst was een onderdeel van het curriculum, maar het fascineert mij ook persoonlijk. De verbeelding van abstracte begrippen boeit me. Bloemen, vaak prachtig en vol kleur, staan maar relatief kort. Daarmee staan bloemen voor de tijdelijkheid van het bestaan. Ik vind bloemstillevens gewoon ontzettend mooi."

Bloemstilleven met cavia's - Elias Terwesten, foto: langdurig bruikleen van RCE, Amersfoort

Thuis heb ik een hele verzameling schilderijen, maar helaas nog geen bloemstilleven. Het bloemstilleven met twee cavia's van Elias Terwesten uit de bedkamer van Willem lll is echt mijn favoriet en zou in mijn huis niet misstaan. :-)

—Melvin van Huet Lindeman
Bedkamer koning-stadhouder Willem lll

Pronken

Hanna Klarenbeek, conservator schilderijen, tekeningen en grafiek vult aan: "Op dit bloemstilleven zie je twee opvallende dieren: cavia’s. Nu zijn het geliefde huisdieren, maar in de late 17e eeuw waren ze een bijzonderheid. Uit Zuid-Amerika reizen ze vanaf 1700 mee op handelsschepen naar Nederland. Veel van bloemen op de schilderijen komen ook niet van Hollandse bodem. Ze zijn uit overzeese gebieden, vaak uit de Nederlandse koloniën. De schilder Elias Terwesten kiest er dus bewust voor om deze bloemen en dieren af te beelden. Daarmee pronken is mode in die tijd, ook door koning-stadhouder Willem III."