Toegankelijkheid

Goed om te weten

Alle informatie over toegankelijkheid op Paleis Het Loo, zodat je goed voorbereid bent op je bezoek.

Contact

vragen of tips over toegankelijkheid? info@paleishetloo.nl 055 577 24 00

Alle informatie

Aankomst
Het is mogelijk om op de parkeerplaats dicht bij het entreegebouw te parkeren en uit te stappen. Vanaf de bushaltes 'Gedenknaald' of 'Paleis Het Loo' is het tien minuten lopen naar het entreegebouw.

Bereikbaarheid op het terrein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier betreed je het museumterrein en begin je bij het stallenplein. Vanaf het stallenplein is het tien minuten (500 meter) lopen naar het paleis en de tuinen. Let op: er ligt hier klinkerbestrating.
Er rijdt een shuttlebus naar de ingang van de tuinen (dagkaart: 1 euro p.p.). In de shuttlebus is plaats voor acht personen per rit. In de tuinen liggen grindpaden. Vanuit de tuinen loop je naar de ingang van het paleis.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over.
De paleisroutes bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten lang. De audioverhalen kun je beluisteren in de app op jouw telefoon of via een audiotoestel dat je bij Paleis Het Loo kunt lenen. Heb je hierbij hulp nodig, dan kun je terecht bij de informatiebalie in de vestibule.

Hulphonden
Hulphonden zijn welkom, huisdieren zijn niet toegestaan.

Begeleiders
Alle bezoekers betalen het reguliere entreetarief. Dat geldt ook voor begeleiders.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Engelse ondertiteling.
De paleisroutes bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten. De audioverhalen kun je volgen in de app op jouw telefoon of via een toestel dat je bij Paleis Het Loo kunt lenen. In de app kun je de tekst lezen van de drie verhalen.

Vertelpodia - Nederlands Gebarentaal

De vertelpodia zijn tijdens Winterse warmte in stal 1. De verhalen die worden verteld gaan over versiering en tradities en Winterse warm op Paleis Het Loo. De vertelpodia zijn om 14.30uur en om 15.30uur.

De Nederlandse gebaren tolk is 30 december en 6 januari 2023 aanwezig om de vertelpodia te tolken.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over en Engelse ondertiteling.

De paleisroutes bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten. De audioverhalen kun je volgen in de app op jouw telefoon (neem hiervoor een koptelefoon of oortjes mee) of via een toestel dat je bij Paleis Het Loo kunt lenen. In de app kun je de verhalen ook lezen.

Vertelpodia - Nederlands Gebarentaal

De vertelpodia zijn tijdens Winterse warmte in stal 1. De verhalen die worden verteld gaan over versiering en tradities en Winterse warm op Paleis Het Loo. De vertelpodia zijn om 14.30uur en om 15.30uur.

De Nederlandse gebaren tolk is 30 december en 6 januari 2023 aanwezig om de vertelpodia te tolken.

Heb je een starttijd voor het paleis? Zorg dat je 45 minuten voor de starttijd aanwezig bent bij de entree. De route naar het paleis is ongeveer 1 kilometer en lastig begaanbaar vanwege grindpaden.

Parkeren
Er zijn parkeerplaatsen speciaal voor bezoekers met een rolstoel of loophulpmiddel. Deze parkeerplaatsen bevinden zich dicht bij het entreegebouw.

Entreegebouw en stallenplein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier betreed je het museumterrein en begin je bij het stallenplein. Het entreegebouw, de stallen, koetshuizen en restaurant 'prins Hendrik garage' zijn voor iedereen goed toegankelijk.

Route naar tuinen
Vanaf het stallenplein is het ongeveer 1 kilometer lopen naar het paleis en de tuinen. Je loopt via de stallenlaan met klinkerbestrating. Er rijdt een pendelbus naar de ingang van de tuinen (dagkaart: 1 euro p.p.). In de shuttlebus is plaats voor acht personen. Deze shuttlebus vervoert ook ingeklapte rolstoelen / rollators / buggy’s.
Een shuttlebus met rolstoellift rijdt op aanvraag via reserveringen@paleishetloo.nl (ten minste vijf werkdagen voor je bezoek).

Tuinen en route naar paleis
De tuinen zijn vanwege grindpaden en lange afstanden lastig begaanbaar. Dit is ook de route naar het paleis. Vanaf de colonnades achterin de tuin naar het paleis is het ongeveer 350 meter.

Bekijk de plattegrond voor de route naar het paleis vanaf de stallenlaan.

Paleis
Het drie eeuw oude paleis is een uniek gebouw met een bijzondere sfeer. Dit levert ook routes op met niveauverschillen en veel trappen. Vanuit het onderhuis tot aan het dak zijn er 125 traptreden.

Door de prachtige authentieke tuinen, met veel grindpaden, bereik je het paleis. Dit is met rolstoelen een pittige route. In het paleis zijn meerdere kleine liften aanwezig die geschikt zijn voor compacte rolstoelen. De paleisroutes kun je zelfstandig volgen met een audioverhaal. In het audioverhaal wordt duidelijk aangegeven waar je de liften kunt vinden.

Liften
De afmetingen van de liften zijn beperkt:

  • Daklift: deurbreedte 90 cm, het vloeroppervlak is 145 x 110 cm

  • Liften paleis: deurbreedte 110 en 90 cm, het vloeroppervlak is 125 x 135 cm

  • Lift route Oost: deurbreedte 80 cm, het vloeroppervlak is 140 x 100 cm

Zitplaatsen
In het paleis zijn er op de routes geen bankjes om op te zitten. Op het stallenplein en in de tuinen staan wel voldoende bankjes.

Toiletten met ruimte voor een rolstoel
Er zijn toiletten met ruimte voor een rolstoel bij:

  • Het entreegebouw;

  • Het onderhuis in het paleis.

Begeleiders
Er is gratis entree voor begeleiders van groepen uit zorginstellingen bij aanmelding via reserveringen@paleishetloo.nl. Begeleiders van individuele bezoekers met een (lichamelijke) beperking betalen het reguliere tarief.

Hulphonden
Hulphonden zijn welkom, huisdieren zijn niet toegestaan.

Voor een scootmobiel geldt op het gehele terrein een maximumsnelheid van zes km/uur. In het paleis is geen ruimte voor scootmobielen. We bieden je daarom een rolstoel aan als je het paleis wilt volgen.

Paleis Het Loo heeft enkele rolstoelen te leen. Vraag hiernaar bij de kassa op de dag van je bezoek. Wil je zeker weten dat je een rolstoel tot je beschikking hebt? Neem dan zelf een rolstoel mee.

Bereikbaarheid op het terrein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier betreed je het museumterrein en begin je bij het stallenplein. Vanaf het stallenplein is het is tien minuten (1000 meter) lopen naar het paleis en de tuinen. De ingang naar het paleis is vanuit de tuinen.

Rustige momenten
In het paleis kan het behoorlijk druk zijn. Je kunt de drukte vermijden door op een relatief rustige dag jouw bezoek te plannen. Woensdag en donderdag zijn vaak rustige dagen.

Rustige plekken
Het paleis is het drukst bezochte onderdeel van Paleis Het Loo. Het stallenplein en de paleistuin zijn rustiger. Hier zijn voldoende bankjes om te zitten. Even uitrusten in het restaurant kan ook. Vermijd dan de drukke lunchpiek.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over en Engelse ondertiteling. Deze film heeft licht- en geluidseffecten.

Paleisroutes
Er zijn drie verschillende audioverhalen waarmee je een paleisroute kunt volgen, elk van dertig minuten. Opmerking: het familieverhaal heeft veel geluidseffecten. De audioverhalen kun je beluisteren of meelezen in de app. De app kun je downloaden op je eigen smartphone, neem hiervoor een koptelefoon of oortjes mee. Je kunt ook een toestel lenen van Paleis Het Loo. De route die je door het paleis loopt, is eenrichtingsverkeer. Mocht je tussentijds willen stoppen, spreek dan een van onze collega's aan. Diegene zal je naar buiten helpen.