Toegankelijkheid

Goed om te weten

Alle informatie over toegankelijkheid op Paleis Het Loo, zodat je goed voorbereid bent op je bezoek.

Contact

vragen of tips over toegankelijkheid? info@paleishetloo.nl 055 577 24 00

Alle informatie

Aankomst

De parkeerplaats ligt naast het entreegebouw. Vanaf de bushaltes 'Gedenknaald' of 'Paleis Het Loo' is het 10 minuten lopen naar het entreegebouw.

Bereikbaarheid

Je wandelt door het entreegebouw naar het stallenplein. Rechts vind je grand café prins Hendrik garage en links de stallen en koetshuizen. Vanaf het stallenplein is het 5 tot 10 minuten lopen naar het paleis. Let op: er ligt hier klinkerbestrating. In de tuinen zijn er grindpaden.

Er is ook een shuttlebus om je naar het entreegebied van Paleis Het Loo of naar de tuinen te brengen. Een dagkaart is €1,-. In de shuttlebus is plaats voor acht personen per rit.

Paleis Het Loo entreegebied

Via de stallenlaan kom je op de bassecour, het voorplein van het paleis. Op het voorplein is rechts entree oost, daar neem je de lift of trap naar beneden naar het entreebalkon. Hier is de informatiebalie, garderobe, toiletten en kluisjes. Vanaf het entreebalkon heb je toegang tot de museumshop. Of ga je via de trap naar de grand foyer, de centrale hal met toegang tot de de tentoonstellingszalen. De vaste presentatie ‘De Oranjes’ en de tijdelijke tentoonstelling Meesterwerk zijn hier te zien.

Paleis

Vanuit de grand foyer ga je met twee liften naar het paleis. Je komt eerst in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over.
Het paleis bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten lang. De audioverhalen kun je beluisteren in de app op jouw telefoon. Download deze app gratis in de appstore. Je kunt ook een leendevice huren (€2,50 PIN of contant). Bij de informatiebalie kun je terecht voor vragen of hulp.

Hulphonden

Hulphonden zijn welkom. Huisdieren zijn niet toegestaan.

Begeleiders

Alle bezoekers betalen het reguliere entreetarief. Dat geldt ook voor begeleiders.

Nederlandse Gebarentaal

Deze zomer is er elke maand een rondleiding door de paleistuin in Nederlandse Gebarentaal (NGT) door onze dove gids Mariek Lankhorst. Aanmelden is niet nodig.

Datums: zaterdag 24 juni, andere datums volgen

Starttijd: 13:00 uur

Startpunt: ingang tuin vanuit onderhuis paleis

Duur: 60 minuten

De rondleiding is gratis, je dient wel een geldig ticket voor Paleis Het Loo te hebben.

Samenwerking

Bij rondleidingen in NGT werken wij samen met Musea IN Gebaren, een initiatief van Stichting IN Gebaren. IN Gebaren zet zich in voor toegankelijke kunst en cultuur voor doven en slechthorenden.

Parkeren
Er zijn parkeerplaatsen speciaal voor bezoekers met een rolstoel of loophulpmiddel. Deze parkeerplaatsen bevinden zich dicht bij het entreegebouw.

Entreegebouw en stallenplein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier kom je op het stallenplein met de stallen, koetshuizen en grand café prins Hendrik garage. Alle gebouwen hier zijn voor iedereen goed toegankelijk.

Route naar Paleis Het Loo
Vanaf het stallenplein is het ongeveer 500 meter naar het voorplein van het paleis. Dit beriek je via de stallenlaan met klinkerbestrating. Je komt aan bij de bassecour, het voorplein van het paleis.

Er rijdt ook een pendelbus. Een dagkaart is €1,-. In de shuttlebus is plaats voor acht personen. Deze shuttlebus vervoert ook ingeklapte rolstoelen / rollators / buggy’s.
Een shuttlebus met rolstoellift rijdt op aanvraag via: reserveringen@paleishetloo.nl (ten minste 5 werkdagen voor je bezoek).

Paleis Het Loo entreegebied

Via de stallenlaan kom je op de bassecour, het voorplein van het paleis. Op het voorplein is rechts entree oost, daar neem je de lift naar beneden naar het entreebalkon. Hier is de informatiebalie, garderobe, toiletten en kluisjes. Vanaf het entreebalkon heb je toegang tot de museumshop. Of ga je via de lift naar de grand foyer, de centrale hal met toegang tot de de tentoonstellingszalen. De vaste presentatie ‘De Oranjes’ en de tijdelijke tentoonstelling Meesterwerk zijn hier te zien.

Paleis Het Loo

Vanuit de grand foyer is het paleis bereikbaar met een open lift. Let op, de lift kan per keer maximaal twee rolstoelen en begeleiders verplaatsen. Je komt eerst in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over.
Het paleis bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten lang. De audioverhalen kun je beluisteren in de app op jouw telefoon. Download deze app gratis in de appstore. Je kunt ook een leendevice huren (€2,50). Bij de informatiebalie kun je terecht voor vragen of hulp.

In route oost: Willem & Mary is de kapel helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.

Liften in het museum

 • Liften paviljoens (entree oost en west): deurbreedte 110 cm, het vloeroppervlak is 180 x 170 cm

 • Lift grand foyer en winkel: deurbreedte 110 cm, het vloeroppervlak is 275 x 110 cm

 • Lift oostvleugel: deurbreedte 90 cm, het vloeroppervlak is 140 x 100 cm

 • Lift 1 grand foyer (naar paleis): deurbreedte 90 cm, het vloeroppervlak is 140 x 100 cm

 • Lift 2 grand foyer (naar paleis): deurbreedte 90 cm, het vloeroppervlak is 140 x 100 cm

Paleis
Het drie eeuwen oude paleis is een uniek gebouw met een bijzondere sfeer. Dit levert ook routes op met niveauverschillen en veel trappen. Vanuit het onderhuis tot aan het dak zijn er 125 traptreden. Maar in het paleis zijn meerdere kleine liften aanwezig die geschikt zijn voor compacte rolstoelen.

Liften in het paleis
De afmetingen van de liften zijn beperkt:

 • Lift paleis: deurbreedte 110 cm, het vloeroppervlak is 125 x 135 cm

 • Lift route oost: deurbreedte 80 cm, het vloeroppervlak is 140 x 100 cm

 • Lift route west: deurbreedte 90 cm, het vloeroppervlak is 140 x 100 cm

 • Daklift: deurbreedte 90 cm, het vloeroppervlak is 145 x 110 cm

Zitplaatsen
In het paleis zijn geen bankjes om op te zitten. Op het stallenplein en in de tuinen staan wel voldoende bankjes.

Toiletten met ruimte voor een rolstoel vind je bij:

 • Het entreegebouw

 • Grand café prins Hendrik garage

 • Entreebalkon museum

 • Restaurant balzaal

 • Het onderhuis in het paleis

 • Kiosk achter de colonnades

Begeleiders
Er is gratis entree voor begeleiders van groepen uit zorginstellingen bij aanmelding via reserveringen@paleishetloo.nl. Begeleiders van individuele bezoekers met een (lichamelijke) beperking betalen het reguliere tarief.

Hulphonden
Hulphonden zijn welkom, huisdieren zijn niet toegestaan.

Voor een scootmobiel geldt op het gehele terrein een maximumsnelheid van zes km/uur. In het paleis is geen ruimte voor scootmobielen. We bieden je daarom een rolstoel aan als je het paleis wilt volgen.

Paleis Het Loo heeft enkele rolstoelen te leen. Vraag hiernaar bij de kassa op de dag van je bezoek. Wil je zeker weten dat je een rolstoel tot je beschikking hebt? Neem dan zelf een rolstoel mee.

Bereikbaarheid op het terrein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier betreed je het entreegebouw en kom je vervolgens op het stallenplein. Van het stallenplein is het is 5 tot 10 minuten (500 meter) lopen naar het voorplein van het paleis.

Rustige momenten
In het paleis kan het behoorlijk druk zijn. Je kunt de drukte vermijden door op een relatief rustige dag jouw bezoek te plannen. Woensdag en donderdag zijn vaak rustige dagen.

Rustige plekken
Het paleis is het drukst bezochte onderdeel van Paleis Het Loo. Het stallenplein en de paleistuin zijn rustiger. Hier zijn voldoende bankjes om te zitten. Even uitrusten in het restaurant kan ook. Vermijd dan de drukke lunchpiek.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over en Engelse ondertiteling. Deze film heeft licht- en geluidseffecten.

Paleisroutes
Er zijn drie verschillende audioverhalen waarmee je een paleisroute kunt volgen, elk van dertig minuten. Opmerking: het familieverhaal heeft veel geluidseffecten. De audioverhalen kun je beluisteren of meelezen in de app. De app kun je downloaden op je eigen smartphone, neem hiervoor een koptelefoon of oortjes mee. Je kunt ook een device lenen van Paleis Het Loo. De route die je door het paleis loopt, is eenrichtingsverkeer. Mocht je tussentijds willen stoppen, spreek dan een van onze collega's aan. Diegene zal je naar buiten helpen.