Collectie

De collectie van Paleis Het Loo bestaat uit ruim 160.000 voorwerpen. Deels is dit eigen collectie en er zijn ook bruiklenen. Het gaat om diverse deelcollecties: van schilderijen tot meubelen en van kostuums tot zelfs de planten in de tuin!

Het ontstaan van de collectie

Paleis Het Loo is een historisch paleis en hedendaags museum. We belichten het koninklijk verleden en heden vanuit diverse en relevante perspectieven. In paleis en tuin, in de vaste presentatie De Oranjes, in tijdelijke tentoonstellingen en digitaal. De collectie is ontstaan nadat Paleis Het Loo in de jaren ’70 een museum werd. Daarvoor was het een koninklijk paleis. Een groot deel van de inventaris (van het paleis en de dienstgebouwen) werd toen onderdeel van de rijkscollectie. En de afgelopen jaren is deze aangevuld, o.a. ook met royale bruiklenen en aanwinsten. Een deel van de collectie is online te zien en dit wordt continu uitgebreid.

Bruiklenen

De collectie van Paleis Het Loo is aangevuld met nieuwe aanwinsten en bruiklenen van Koninklijke Verzamelingen, Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau, Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden, museale en particuliere bruikleengevers.

Beeld Willem van Oranje, werkkamer koningin Wilhelmina

De (bruikleen)collectie van Paleis Het Loo is gedeeltelijk digitaal beschikbaar via:

Koninklijke Verzamelingen

Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau

Vereniging Rembrandt

Collectie Gelderland

Delfts Aardewerk

Samenwerkingen

In het paleis en de stallen zijn langdurige bruiklenen te zien van de Koninklijk Verzamelingen. De Koninklijk Verzamelingen ondersteunt ook bij de voorbereiding van tentoonstellingen en publicaties. Meer informatie: www.koninklijkeverzamelingen.nl.

De collectie van Paleis Het Loo is continu in beweging. Door schenkingen, (langdurig) bruiklenen en aankopen wordt de collectie uitgebreid. Altijd wordt gekeken of het object binnen de collectie past en of het een aanvulling is voor vaste of tijdelijke tentoonstellingen. Ook wordt de herkomst van het object onderzocht.

Onze medewerkers in het museum mogen geen objecten aannemen.