Koningin Wilhelmina

1880-1962 1890-1948

Wilhelmina is het enige kind van Willem III en zijn tweede echtgenote Emma. Na het overlijden van haar halfbroer Alexander wordt Wilhelmina de troonopvolgster. Ze is dan vier jaar oud. Wilhelmina wordt zeer beschermd opgevoed en heeft nauwelijks contact met leeftijdsgenoten. Als Wilhelmina tien jaar is, overlijdt haar vader. Emma wordt regentes voor haar minderjarige dochter. Ze bereidt Wilhelmina grondig voor op haar toekomstige taak. Enkele dagen na haar achttiende jaar wordt Wilhelmina ingehuldigd als koningin. Als jonge en onervaren koningin moet Wilhelmina zich bewijzen bij haar ministers, zonder uitzondering oudere heren. 

Als Wilhelmina 21 is, trouwt ze met haar achterneef Hendrik, hertog van Mecklenburg-Schwerin. Na het huwelijk krijgt Wilhelmina enkele miskramen. De zorgen over de troonopvolging nemen toe. Er wordt al gesproken over opvolging door een Duitse prins, een ver familielid. Maar in 1909 wordt prinses Juliana geboren.

Na de inval van het Duitse leger in mei 1940 vluchten Wilhelmina en haar familie uit Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont ze in  ballingschap in Londen. Haar echtgenoot Hendrik is dan al overleden. In 1945 keert Wilhelmina terug naar Nederland. Drie jaar later draagt ze de troon over aan haar dochter Juliana.