Anna van Hannover en Groot-Brittannië

1709-1759

Anna is de oudste dochter van de latere Britse koning George II. Ze wordt geboren in de Duitse stad Hannover, waar haar grootvader de vorst van Hannover is. Als haar grootvader tot koning van Groot-Brittannië wordt gekroond, wordt Anne een Engelse prinses. Ze is in Nederland bekend als Anna van Hannover.

Na jarenlange onderhandelingen trouwt Anna met Willem IV. Ze schrikt als ze haar aanstaande echtgenoot ziet – hij heeft een kromme rug – en de overgang van Londen naar Leeuwarden is voor Anna even wennen. Ook kan ze niet goed opschieten met haar schoonmoeder Maria Louise van Hessen-Kassel. Maar het wordt een gelukkig huwelijk. Als Willem IV stadhouder van de gehele Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wordt, verhuist het gezin naar Den Haag. Anna schildert en is zeer muzikaal. Ze heeft muziekles van de beroemde componist Georg Friedrich Händel.

Na twee doodgeboren dochtertjes krijgen Anna en Willem dochter Carolina. Als Willem IV overlijdt, is hun zoon Willem V nog maar drie jaar oud. Anna wordt regentes voor haar minderjarige zoon.

Meer leren over de Oranjes? bezoek paleis het loo

Getrouwd met