Agenda

Kerst in het paleis

16 dec t/m 7 jan 2024
koop tickets

Dagje uit in de kerstvakantie 

De tafels zijn feestelijk gedekt. Het zilver is gepoetst en de serviezen glimmen. Op de tafels staan serviezen en lekkernijen die de Oranjes cadeau kregen. En alles omringd door kerstbomen met betoverende lichtjes. Kom in de kerstvakantie naar Paleis Het Loo. Breng je familie en vrienden mee en ontdek de magie van licht. Binnen én buiten. Er is genoeg te beleven voor iedereen!

Paleis Het Loo in de kerstvakantie

Het paleis is aangekleed met wintergroen, zoals dat in de tijd van de bewoners gebruikelijk is. In de 17e-eeuwse kamers (de vertrekken Willem en Mary) zie je vooral wintergroen en bloeiende planten. In die tijd zijn er nog geen kerstbomen. Pas in de 19e eeuw komen er kerstbomen in het paleis. Je ziet ze dus wél in de paleisroute van Wilhelmina. De eerste versieringen zijn kaarsjes, deegkransjes, linten en rode appels of mandarijnen. Ook hangen er kransen van maretakken als symbool van vriendschap, liefde en eeuwig leven. Later worden de versieringen uitbundiger.

In samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

Kerstinstallatie door MAISON the FAUX

Feest in de grand foyer

De grand foyer is omgetoverd tot een zaal vol feestelijkheid. Een unieke kerstinstallatie ontworpen door MAISON the FAUX. De roze stof, de strikken en ruches, alles verwijst naar het thema FEEST. Glanzende schoenen en moe gedanste benen? Is het een afterparty? De makers willen niet teveel antwoorden weggeven, maar juist de kijker uitdagen om op zoek te gaan naar de betekenis. En die betekenis is voor iedereen anders.

Kerstvakantie kinderactiviteiten

Tour de cadeau - familierondleiding

Start: om 11.00 en 13.30 uur in de grand foyer

Kijk met andere ogen in de tentoonstelling De Oranjes. De gids geeft een korte introductie op het thema 'Geven en ontvangen'. Daarna op onderzoek in de oostvleugel. Dan is het aan jullie! Welk object zou je kiezen om cadeau te doen? En waarom? Meld je bij de balie op het entreebalkon en doe gezellig mee! (vol = vol).

Kerstvakantie activiteit met kinderen

Doe-activiteit

Maak je eigen cadeaubon of kaart met wens. Klein of reusachtig, getekend of geschreven, versierd of statig, het is aan jou. Of ontwerp je je eigen cadeaupapier met stempels en sjablonen. Leef je uit in het knutsellokaal achter het Juniorpaleis.

De Grote Kerstfilm

11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur

De Grote Kerstfilm is te zien in stal 1 op het stallenplein. Op weg naar het kerstkind belanden de drie koningen door een gat in de tijd in het jaar 2023. Zij komen terecht in de achtertuin van de 12-jarige Mintaka die besluit de drie koningen te helpen terug te keren naar hun eigen tijd. De film duurt 50 minuten.

Paleistours met audio verhalen | Paleis Het Loo

Audioverhaal voor families

Paleisroute west

'Thuis bij de Oranjes' - Een paleis als jouw thuis. Hoe voelt dat? Het is niet alleen een huis om in te wonen, maar ook om in te werken als koning of koningin. Bo, Puck, Jamilia en François vertellen je grappige verhalen over dit bijzondere huis en de bewoners.

Juniorpaleis

Juniorpaleis

Dit vrolijke hof voor kinderen is een feest van kleur en plezier! Hier mag je doen wat in het historische paleis niet kan. Reserveer een tijdslot bij de entreebalie in het paleis. Op drukke dagen kan het Juniorpaleis volgeboekt zijn.