Agenda

Kracht van de troon

vanaf 14 oktober

Tronen zijn universeel, van alle tijden en culturen. ‘Kracht van de troon’ is een tijdelijke tentoonstelling die de betekenis van de troon laat zien met kunst en historische objecten. Van de troon uit de Ridderzaal tot de IJzeren Troon uit ‘Game of Thrones’!

De troon uit de Ridderzaal in 1948. Na Prinsjesdag komt de troon naar Apeldoorn. Zo dichtbij kwam je nog nooit.
De troon uit Game of Thrones. Ook films en series spelen een grote rol in de hedendaagse beeldvorming van tronen.

Symboliek van de troon

Elk jaar presenteert koning Willem-Alexander het regeringsbeleid in de troonrede, waarbij hij de nadruk legt op mensen en de samenleving. Toch zien we een afname van het vertrouwen in de monarchie, politieke instellingen en democratie. Niet alleen hier, maar wereldwijd.

In het krachtenveld tussen macht en volk staat de troon als ultiem symbool centraal. De tentoonstelling 'Kracht van de troon' onderzoekt deze symboliek en beantwoordt vragen zoals 'Wat maakt een stoel tot troon?' en 'Welke invloed heeft de troon op de mensen die erop zitten?'. Ook wordt de betekenis van een troon in een parlementaire democratie belicht.

Emmanuel Macron ‘troont’ na zijn inauguratie als president van Frankrijk op een stoel in het stadhuis van Parijs.
Spotprent met kritiek op de ‘Hollandse’ koning Willem I. Zittend op een troon van kazen bij een moeras met kikkers.
Ivanka Trump, Christine Lagarde en Angela Merkel op East River Chairs tijdens de G20 Women’s Summit.

Meer dan alleen tronen

Naast tronen komen ook films, beelden, schilderijen en afbeeldingen van tronen in andere kunstwerken aan bod.

Als tegenhanger van de troon uit de Ridderzaal, het symbool van de monarchie in Nederland, is er o.a. het kunstwerk van Alfred van Elk 'de Symposiontroon'. Met vier gelijke posities waar iedereen op mag zitten. Ongeacht afkomst, achtergrond of familienaam. Ook jij als bezoeker mag in de tentoonstelling op deze troon zitten!

De troon is ...

Bij een troon denk je snel aan een stoel met goud en rood fluweel. Ook in films, kunst en popcultuur wordt dit beeld benadrukt. Maar tronen zijn veel meer dan dat. Aan de hand van zeven thema's wordt de troon ontrafeld. Van symbool en stereotype tot persoonlijk en universeel. Maar ook verbinding en verzet komen aan bod. Om te eindigen met de vraag: 'Heeft de troon toekomst?'.

Voor kinderen

We gaan op avontuur in de wereld van tronen! Ken je die hoge stoelen waar koningen en koninginnen op zitten? Nou, die heten tronen, en ze zijn net als magische stoelen.

De tentoonstelling 'Kracht van de troon’ is net als een reis door de tijd en over de hele wereld. Het laat zien hoe tronen altijd al een speciale plek hebben gehad. Ben je nieuwsgierig naar de tronen, doe dan mee aan de speurtocht of volg de rondleiding!