Koninklijke stallen op het stallenplein

Koninklijke koetsen, paarden en auto's

Het stallenplein van Paleis Het Loo met koninklijke stallen

Het stallenplein heeft de sfeer van de 20e eeuw; de tijd van koningin Wilhelmina en haar man prins Hendrik. Hendrik was dol op auto’s. Het grand café ‘prins Hendrik garage’ was zijn autogarage. Tegenwoordig staan de auto’s in de koetshuizen. Hier zie je ook sledes, koetsen en andere bijzondere rijtuigen waar de Oranjes bij belangrijke evenementen in rondreden.

Een plek voor de koninklijke paarden

Een deel van de koninklijke stallen wordt nog steeds gebruikt door het Staldepartement van de koning. Er staan dus nog steeds paarden in de stallen. Net als vroeger.

Stallenplein met zicht op de aanspanplaats bij mooi weer.
Stallenplein
koninklijke paardenkracht
Koninklijke paardenkracht

Bouw van de koninklijke stallen

In 1907 gaf koningin Wilhelmina opdracht om nieuwe koninklijke stallen te bouwen. De stallen bij het paleis waren oud en veel te klein. Twee jaar later was het nieuwe stallengebouw klaar. Het was een zeer modern gebouw, voorzien van centrale verwarming, gas, water, elektriciteit en telefoon. In de twee grote koninklijke stallen was ruimte voor 88 paarden. 

Aanspannen van de paarden

Voor de koetshuizen is de overdekte aanspanplaats van 93 meter lang. Hier spanden de koetsiers de paarden voor de rijtuigen. Op deze houten vloer, zodat de paarden niet kunnen uitglijden. Bovendien dempt de houten vloer geluid, om de paarden rustig te houden. Als je goed kijkt, zie je bovenin de aanspanplaats mensenkopjes: het zijn vooral portretten van werklieden die meehielpen met de bouw van de koninklijke stallen. Heb je het hondje en de uil ook gezien?

Koninklijke paardenkracht
Paleis Het Loo - Mercedes Wilhelmina
Mercedes Benz 300 Cabriolet D van Koningin Wilhelmina. Foto Paleis Het Loo

Een plek voor auto’s? Bezoek de koninklijke stallen van Paleis Het Loo

In 1908 kocht Hendrik zijn eerste auto. Daar was in de koninklijke stallen geen plaats voor. Daarom werd achter de stallen een kleine garage gebouwd. Uit het zicht, op verzoek van Wilhelmina die niets wilde weten van deze nieuwigheid. Maar in de jaren daarna kwamen er meer auto’s bij. Wilhelmina ging uiteindelijk overstag; in 1914 werd aan de overkant van de koninklijke stallen een nieuwe garage gebouwd, nu het restaurant Prins Hendrik garage.

Onder de grote lindenboom

In het midden van het stallenplein zie je twee koetshuizen waar nu de koninklijke rijtuigen, sledes en auto’s zijn tentoongesteld. De lagere gebouwen links en rechts zijn de koninklijke paardenstallen. Toen het stallenplein klaar was, liet Wilhelmina in het midden de grote lindenboom planten. Verstopt in de boom is het pauwenhok. Op het plein kom je de pauwen zeker tegen.

Paleis Het Loo - stallenplein
De lindenboom
Gedenkplaat bombardement

Koninklijke stallen geraakt in de Tweede Wereldoorlog

Als je goed kijkt, zie je dat bij de koninklijke stallen rechts een deel mist. Een bombardement van het Engelse leger raakte op 4 november 1944 dit paviljoen. Paleis Het Loo werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door het Duitse leger. Als herinnering aan de oorlog wilde Wilhelmina het paviljoen niet laten herbouwen. Alleen de contouren zijn nog zichtbaar in de bestrating.