Koninklijke tuinen

beleef vroeger én nu

De koninklijke tuinen van Paleis Het Loo

In de paleistuin van Paleis Het Loo ga je 335 jaar terug in de tijd. De koninklijke tuinen zijn precies zoals de eerste bewoners van Paleis Het Loo (koning-stadhouder Willem III en koningin Mary) het lieten maken. Achter hun ‘sobere’ paleis lieten ze een indrukwekkende tuin aanleggen om bezoekers te verrassen. En om zelf van te genieten.

Ontspan in de koninklijke tuinen

Wandel net als Willem en Mary door de tuin en ontdek de bijzondere planten, bloemen, de ruisende fonteinen en de tuinbeelden. Alles heeft een eigen verhaal.

Pronktuin Paleis Het loo
Venusfontein in de paleistuinen

De koninklijke tuinen achter het koninklijk paleis van Willem & Mary

Stadhouder Willem III en prinses Mary lieten achter het paleis een grote tuin aanleggen. De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Het was immers een wonder: een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe.

Paleis Het Loo en tuinen
Paleistuinen
Koningsprong Paleis Het Loo
Koningsprong

Een tuin voor een vorstelijk leven

De koninklijke tuinen waren het decor voor het vorstelijke leven van Willem en Mary. In de koningstuin speelde de stadhouder samen met zijn gasten een spelletje bowling of kolf, de voorloper van golf. Mary wandelde met haar hofdames in haar koninginnetuin onder de loofgang, zodat ze uit zon bleef. De tuin was ook de ‘pronkzaal’ voor Willem en Mary’s verzameling bloemen en planten, die de stadhouder via zijn connecties met de VOC en de WIC uit Zuid-Amerika en Azië kreeg.