Nieuws

Een uniek kijkje in het depot

15 januari 2024

Het Collectie Centrum Nederland (CC NL) is het gezamelijke depot van het Rijksmuseum, het Nationaal Openlucht Museum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Paleis Het Loo. CollectieCentrum Nederland brengt vier belangrijke rijkscollecties samen in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Het samenbrengen van de vier collecties en de samenwerking tussen de vier partners maken CC NL uniek in de wereld.

Hier worden de collecties bewaard, onderzocht, gedocumenteerd en behouden voor volgende generaties.

Nu.nl nam een kijkje in het depot in Amersfoort.

CC NL

Het gebouw is gecertificeerd met de hoogst haalbare score op basis van de BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie-systematiek: Outstanding – 5 sterren. 

CC NL

CC NL stimuleert onderzoek naar de collecties en bevordert de mobiliteit ervan. Collega musea zijn voor bruiklenen van harte welkom. Ook is het CollectieCentrum op afspraak toegankelijk voor onderzoek en onderwijs. Toegang kan worden aangevraagd bij de betreffende instellingen. CC NL heeft geen publieksfunctie.

CC NL heeft als functie om het in goede staat te houden, dan wel te brengen van de collecties met als doel daar iets mee te doen: uitlenen, beschikbaar stellen, in beeld brengen, kennis vermeerderen.

’s Ochtends en ‘s avonds wordt het gebouw aan de buitenzijde subtiel verlicht met een lichtkunstwerk van Herman Kuijer.