Nieuws

Lindeboom genomineerd voor boom van het jaar 2024

10 sep. 2024
Lindeboom stallenplein | Paleis Het Loo

Elk jaar organiseert SBNL Natuurfonds de Boom van het Jaar-verkiezing. Dit jaar is de lindeboom op het stallenplein van Paleis Het Loo voor deze titel genomineerd. De verkiezing draait niet om de oudste, de dikste of de mooiste boom, maar om het verhaal achter de boom. Grote en kleine verhalen die het verdienen om verteld te worden, soms generaties lang. Zo verbinden bomen mensen!

Een bijzonder verhaal, dat maakt de lindeboom speciaal

Het verhaal van de lindeboom begint namelijk al in 1910. In dat jaar plant Wilhelmina de boom centraal op het stallenplein. De lindeboom heeft dus een leeftijd van bijna 120 jaar. Omstreeks 100 jaar na de aanplanting heeft de lindeboom een hoogte van 26 meter en een omtrek van 3 meter. Een hoge boom, met een bijzondere geschiedenis.

Zo stond de boom in de vuurlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 4 november 1944 is op het stallencomplex een luchtaanval uitgevoerd door het Britse RAF (Royal Air Force) waarbij een hoekpaviljoen en de centrale toren van het complex verwoest is. In veel oude bomen rondom het stallenplein zitten nog granaatscherven, of zelfs kogels. Toch kwam de lindeboom de oorlog relatief ongeschonden door, op mogelijk wat granaatscherven na.

Belang voor mens en natuur

SBNL Natuurfonds is een landelijke natuurorganisatie die fondsen inzet voor het beheer van natuur, landschap en erfgoed door particulieren en boeren. Dat doet de organisatie door het aanplanten van struiken, bomen en hagen en het weer gezond maken van de bodem in het algemeen. Gezond bodemleven de basis van alles wat groeit en bloeit. De Boom van het Jaar verkiezing benadrukt het belang van bomen voor mens en natuur.

Vind je het verhaal van de boom ook zo bijzonder? Breng je stem uit via www.deboomvanhetjaar.nl. Stemmen kan t/m 17 oktober.

Een boom met kerstverlichting voor het stallenplein
Een verlicht stallenplein in de kerstperiode
Linedboom op het besneeuwde stallenplein
Lindeboom in de sneeuw