Nieuws

Paleis Het Loo wint architectuurprijs voor Icoonwaarde en Identiteit

23 mei 2024
De grand foyer | Paleis Het Loo

Paleis Het Loo heeft 'BNA Beste Gebouw van het Jaar' gewonnen in de categorie Identiteit en Icoonwaarde gewonnen! Daarnaast is Paleis Het Loo geëindigd in de top drie van de vakjury voor het beste gebouw van het jaar over alle categorieën. De winnaar was het gebouw van de faculteit ITB in Enschede.

Deze erkenning wordt toegekend door de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) en vertegenwoordigt de hoogste lof voor architectonische excellentie in Nederland. BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor gebouwen die opdrachtgevers, gebruikers en samenleving meerwaarde bieden. Juryvoorzitter is journalist, schrijver en televisiepresentator Marcia Luyten. De andere juryleden zijn afkomstig uit de architectuur en aanverwante werkvelden.

Paleis Het Loo vernieuwd

In april 2023 openende Paleis Het Loo de deuren van de nieuwe paleisentree, de grand foyer en tentoonstellingszalen na een vijf jaar durende vernieuwing en verbouwing. Gelijktijdig met de restauratie en herinrichting van het paleis is onder het voorplein een moderne uitbreiding gerealiseerd, ontworpen door KAAN Architecten. Deze paleisentree met een vloeroppervlak van 5.000 m2 biedt royale faciliteiten voor het groeiend aantal bezoekers en ruimte voor vaste en tijdelijke presentaties, zonder het 17e-eeuwse aanzicht van het paleis te verstoren.

Verbinding en evenwicht

De ingreep van KAAN Architecten is ingegeven door de onlosmakelijke verbinding tussen architectuur en landschap. De gehele uitbreiding is ondergronds gerealiseerd en de nieuwe waterpartij is met de architectuur geïntegreerd. De traditie van een totale compositie zet zich voort zonder het historische beeld te verstoren, waardoor de identiteit en impact van het gebouw in de wijdere omgeving versterkt wordt.

Het doel van het ontwerp is evenwicht creëren tussen oud en nieuw, een resultaat dat groter is dan de som der delen. Op het eerste gezicht zijn de renovatie en uitbreiding onzichtbaar, maar de vernieuwing wordt langzaam onthuld door een reeks weloverwogen elementen. Elk element verrijkt de bezoekerservaring zonder afbreuk te doen aan het monument, waardoor Paleis Het Loo een vitale culturele instelling blijft voor de toekomst.

Fotocredits: Simon Menges

doorkijk naar paleis vanuit grand foyer.
De grand foyer onder het voorplein met door de glazen parterres; het paleis
Waar heden en verleden met elkaar linkt; de natuurstenen trap richting het 17e eeuwse paleis.