Nieuws

Prix Versailles: Mooiste Musea ter Wereld 2024

13 juni 2024

Voor het eerst in de geschiedenis van de Prix Versailles, die dit jaar zijn tiende verjaardag viert, wordt de lijst van Mooiste Musea ter Wereld voor 2024 onthult.

De lijst bestaat uit zeven nieuw geopende of heropende musea die tegelijkertijd creativiteit, weerspiegeling van het lokale erfgoed en ecologische efficiëntie dienen, én die een buitengewone indruk achterlaten op hun omgeving.

De zeven musea strijden om drie wereldtitels van 2024 – Prix Versailles, Interior en Exterieur – waarvan de winnaars eind november op het hoofdkantoor van UNESCO worden bekendgemaakt.

Musea bevorderen culturele dialoog

Jérôme Gouadain, secretaris-generaal van de Prix Versailles, is verheugd dat de waardering voor museumgebouwen nu meer wordt erkend:

''Musea zijn unieke inspiratiebronnen die de culturele dialoog bevorderen. Gesterkt door technologie, leveren ze vandaag de dag steeds meer immersieve ervaringen en nemen deel aan de verspreiding van kennis en helpen daarbij de smaak en interesses van hun bezoekers te vormen. Door het opstellen van de Lijst van Mooiste Musea ter Wereld wilden we ook het belang van verwondering benadrukken, die kijkgedrag verheft en ons laat verrassen. Door wat ze zijn en waarvoor ze bedoeld zijn, dragen musea ten volle bij aan intelligente duurzame ontwikkeling.”

Paleis Het Loo gezien vanaf de tuinen en de venusfontein
doorkijk naar paleis vanuit grand foyer.
Grand foyer onder het voorplein
ontvangstbalies in de paleisentree.
Paleisentree