Nieuws

Symposium Keukenkeldertje

5 juli 2024

Paleis Het Loo heeft een betegeld keukenkeldertje van prinses Mary II Stuart. Het is een van meest authentieke vertrekken in het paleis waar je de 17e eeuw kan ervaren. Nergens in Nederland is zo een keldertje bewaard gebleven. Het keldertje is lange tijd gesloten geweest wegens restauratie. Vocht en zoutkristallisatie hadden de tegels ernstig aangetast. In samenwerking met Barbara Lubelli van de Delft University of Technology heeft restaurator Michiel Overhoff het keukenkeldertje gerestaureerd.

Om de nieuw opgedane kennis met deskundigen en geïnteresseerden in het kennisveld te kunnen delen, was er gisteren een speciaal symposium. Waar clusterhoofd kennis & collectie van Paleis Het Loo Annette de Vries, restaurator Michiel Overhoff, conservator keramiek en glas van Paleis Het Loo Kristin Duysters, conservator tuinen van Paleis Het Loo Renske Ek kennis deelden.

Tijdens het symposium werd een nieuw boek, gewijd aan dit historische keukenkeldertje, officieel overhandigd.

Boekoverhandiging (v.l.n.r.) conservatoren Renske Ek en Kristin Duysters van Paleis Het Loo en restaurator Michiel Overhoff.

Het keukenkeldertje, een verborgen parel in het paleis, werd ooit gebruikt door Mary II Stuart, koningin van Engeland, Schotland en Ierland. Dit kleine, maar indrukwekkende keukentje biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van de late 17e eeuw en de persoonlijke leefstijl van Mary II.

Dankzij een grondige restauratie is het keukenkeldertje in oude glorie hersteld. Deze restauratie heeft niet alleen de historische waarde van het keldertje benadrukt, maar heeft ook nieuwe inzichten opgeleverd over de dagelijkse gang van zaken en Mary haar vrijetijdsbestedingen. Het project werd mogelijk gemaakt door de steun van diverse fondsen en restauratie-experts, die gezamenlijk de rijke geschiedenis van Paleis Het Loo in ere houden.

Het overhandigde boek documenteert de restauratieprocessen en de historische betekenis van het keukenkeldertje. Het is een waardevolle toevoeging aan de collectie van het paleis en een must-read voor liefhebbers van geschiedenis en erfgoed.

De overhandiging werd bijgewoond door een select gezelschap van genodigden, restaurateurs, en vertegenwoordigers van culturele instellingen. Het boek belooft een blijvende bron van inspiratie en kennis te zijn voor toekomstige generaties.

Restauratie met dank aan: Stichting Elise Mathilde Fonds, Dinamo Fonds en het Hendrik MullerFonds

Een plek voor bloemschikken en confituren maken
Detail van het betegelde keldertje