Nieuws

Verdiepende tentoonstelling over koloniaal verleden

17 okt. 2024
koloniale kast uit collectie Paleis Het Loo

Paleis Het Loo introduceert een nieuw tentoonstellingsformat "In Focus". Hierbij worden de verhalen achter objecten uit de collectie belicht. Uitgelicht: Koloniale Kast is een tentoonstelling die draait om een kast die koning Willem III in 1872 aanschafte. Tien jaar na het ondertekenen van het wetsvoorstel voor de afschaffing van de slavernij.

De tentoonstelling werpt belangrijke vragen op: Wat dreef Willem III om deze kast te kopen? Welke rol speelde dit object in de geschiedenis van de slavernij? En waarom werd het pas onlangs als problematisch erkend? Door middel van deze vragen nodigt Paleis Het Loo bezoekers uit om na te denken over de bredere implicaties van deze kast en haar symboliek.

Verschillende perspectieven

Om een breed scala aan perspectieven op dit onderwerp te bieden, is samengewerkt met vijf vooraanstaande experts:

  • Dik van der Meulen – Historicus en biograaf, winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2014 voor zijn biografie van koning Willem III.

  • Karwan Fatah-Black – Specialist in vroegmoderne globalisering en de Atlantische slavenhandel, met bijdragen aan De Wereldgeschiedenis van Nederland en bekend van mediaoptredens over Nederland en haar koloniale verleden.

  • Elmer Kolfin – Kunsthistoricus gespecialiseerd in Nederlandse kunst tussen 1500 en 1800, met een indrukwekkende academische carrière.

  • Nancy Jouwe – Cultuurhistoricus met een focus op postkoloniale geschiedenis en maatschappelijke ongelijkheid. Daarnaast is ze onderzoeker naar verzet tegen slavernij in Europa en de kolonies.

  • Amanita Cairo – Antropoloog, psycholoog, onderwijzer en verhalenverteller die zich richt op de representatie van het koloniale verleden in de hedendaagse kunst en cultuur. Haar werk legt nadruk op de ervaringsverhalen en de doorwerking van koloniale structuren in het heden.

Audiofragmenten van de perspectieven.
De tentoonstelling uitgelicht: koloniale kast
Het zesde perspectiefkomt van de bezoeker zelf.

Een uitnodiging tot reflectie

De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om kritisch na te denken over het Nederlandse koloniale verleden en de implicaties daarvan in het heden. Er wordt gewezen op de mogelijkheid dat de historische context van de kast voor sommige bezoekers confronterend kan zijn.

Uitgelicht: koloniale kast is te bezoeken t/m 16 maart 2025.