Collectie

Majorelle Spiegel

zitkamer van Emma, 4 minuten

Zitkamer koningin Emma

Na de renovatie van het paleis is de zitkamer van koningin Emma opnieuw ingericht. De kamer is zoveel mogelijk in oude stijl hersteld. Je ziet dit vertrek als je de paleisroute 'Huis van Wilhelmina' volgt. Bij deze paleisroute hoor je het audioverhaal, volg je de leesroute of de tour in Nederlands gebarentaal over de bewoningsgeschiedenis van Paleis Het Loo, van koningin Wilhelmina en de mensen om haar heen.

Een schitterend cadeau

Koning Willem III vraagt omstreeks 1885 aan ontwerper en meubelmaker Louis Majorelle de salon van de koningin opnieuw in te richten. Het is bedoeld als cadeau voor koningin Emma. Louis Majorelle woont en werkt op dat moment in de Franse stad Nancy. Hij ontwerpt meubels in historische stijlen, die dan heel populair zijn. Maar het duurt niet lang voor hij bekend staat als meester in de Art Nouveau. Zijn ameublement voor Paleis Het Loo is helemaal geïnspireerd op de zwierige, 18e-eeuwse stijl uit de tijd van de Franse koning Lodewijk XV. Bijna alle meubelen uit de zitkamer bevinden zich in de collectie van Paleis Het Loo. Maar de spiegel, versierd met verguld rococo-snijwerk en lakpanelen, die door Majorelle voor Het Loo is gemaakt, is niet meer te vinden.

Majorelle spiegel

"De spiegels is een absolute blikvanger in Emma's salon! En belangrijk: het lukte ons de spiegel weer naar huis te halen."

—Paul Rem, senior conservator

Spannende veiling

In 2011 wordt de spiegel door de erven van koningin Juliana aangeboden op een veiling bij Sotheby’s. Het lukt Paleis Het Loo niet de spiegel te bemachtigen. Er was een hogere bieding, helaas. Dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt lukt het uiteindelijk toch. Eind 2021 komt de spiegel terug naar Paleis Het Loo en wordt zo onderdeel van de collectie.

Weer thuis

De spiegel van meer dan 3 meter hoog is eindelijk terug op zijn historische locatie. De spiegel hangt tussen de vensters in de zitkamer van Emma. Dé plek waarvoor de Majorelle spiegel ontworpen is.