Verhalen

Barnstenen toiletkabinetje

Charles de Smet, restaurator, 5 minuten

Meubelrestaurator Charles de Smet's favoriet is een barnstenen toiletkabinetje van Mary II Stuart. Een piepklein kabinetje, de maten zijn 26 x 21 x 15 cm. Het heeft twee deurtjes en een opklapbaar deksel, waarachter je twee rijen kleine flacons en een aantal minilaatjes vindt. Amalia van Solms bezat al meerdere barnstenen 'cofferkens'. Dit soort kleine kabinetjes werden waarschijnlijk gebruikt als apotheekkastje of als toiletkabinetje.

Barnsteen, ook wel amber genoemd, is een geel tot roodbruinkleurig fossiel hars. Het is afkomstig van naaldbomen, versteend en vaak miljoenen jaren oud.

Aan het werk
Barnstenen toiletkabinetje - ingeklapt

"Ik vind het bijna jammer dat dit object zo gaaf is, ik zou er graag aan werken. Het is een klein meubelstukje, dat zeer nauwkeurig gemaakt moet worden. Iedere afwijking is zichtbaar."

—Charles de Smet
Barnstenen toiletkabinetje van Mary in miniatuur
Barnstenen toiletkabinetje van Mary in miniatuur

Charles de Smet verzamelt graag. "Kistjes en doosjes en al het andere waar je niets aan hebt. Klein en fijn. Ook omdat ik ze mijn huis in kan smokkelen en er zonder moeite 30 in een bananendoos passen, die dan net nog in mijn schuur past."