Bloemen in het paleis
Francien Huis in 't Veld is medewerker tuindienst. Ze werkt voornamelijk als bloemstyliste en maakt onder andere de prachtige boeketten die te zien zijn in het paleis en het entreegebouw. Haar lievelingsvoorwerp is, hoe kan het ook anders, een bloemenschilderij.
Haar favoriet 'bloemstilleven met antieke vaas' hangt in de kleedkamer van Mary II Stuart. Francien: "Dit schilderij van Johannes Lotijn typeert heel goed hoe wij ook nu nog de boeketten in 17e-eeuwse stijl maken. Het schilderij leert ons welke bloemen er in de 17e eeuw waren. Die gebruiken wij nu dus weer. Voor de antieke vaas op de schilderij gebruiken wij nu de terracotta tuinvazen."
Wat bijzonder is, op het schilderij zijn zowel voorjaars- als zomerbloemen tegelijkertijd te zien. Dat klopt niet met de natuur. Zeker in die tijd bloeiden natuurlijk niet al deze bloemen tegelijk. Dat is de fantasie en de vrijheid van de schilder. Het is in die tijd gewoonte om studies van 'losse' bloemen te maken en deze studies later samen te brengen in een bloemstilleven.
Johannes Lotijn
Conservator schilderijen, tekeningen en grafiek Hanna Klarenbeek vult aan: de schilder Johannes Lotijn heeft tijdens de bouw van Paleis Het Loo aan het einde van de 17e eeuw veel interieurschilderingen gemaakt. Hij is gespecialiseerd in het schilderen van bloemen, zowel stillevens in potten als bloemenslingers (guirlandes). Hij levert maar liefst twaalf ‘bloempotten’ voor boven de deuren en haarden van het paleis, waarvan negen in de privévertrekken van Willem III en Mary.
Waarschijnlijk werkte hij ook mee aan de plafondschildering van de grote zaal, waar hij de bloemguirlandes voor zijn rekening neemt. Willem en Mary waren liefhebbers van bloemen. Het is dan ook verklaarbaar dat ze deze interesse niet alleen in de tuin tonen, maar dat dit ook tot uiting komt in de decoratie van het interieur.