Verhalen

De palfrenierskamer

Djitté Sow, medewerker facilitaire services, 5 minuten

Palfrenierskamer

Djitté werkt bij facilitaire services en is een vrolijke verschijning. Op de vraag naar zijn favoriet weet hij gelijk het antwoord. "De kantine! Het is dé plek om te relaxen en te lachen en om collega's te ontmoeten."

De kantine is tijdens de verbouwing en vernieuwing van het paleis verplaatst naar de palfrenierskamer in het stallencomplex. Daar drinken medewerkers van Paleis Het Loo nu koffie en ontmoeten ze elkaar tijdens de lunch. Een bijzondere plek met geschiedenis. Wat is een palfrenierskamer en wat betekent het woord palfrenier?

Djitté
Djitté Sow
Palfrenierskamer

Wie of wat is een palfrenier?

Een palfrenier is de rechterhand van de koetsier. De koetsier bestuurt vanaf de bok het paard/de paarden voor de koets of het rijtuig. De koetsier zit altijd rechts, de palfrenier zit links op de bok. De palfreniers zijn dus de bijrijders.

Voor informatie over de palfrenierskamer gaan we langs bij Paul Rem, senior conservator:

"We weten maar weinig van het gebruik en de inrichting van de stallen (er is weinig info over in de koninklijke archieven). De palfrenierskamer is vanouds de centrale ruimte in de stallen. Hier stonden waarschijnlijk lange tafels met eenvoudige stoelen en ook toen had deze ruimte dus een soort kantinefunctie.

Spreuk

De schoorsteenpartij heeft alle aandacht. Je leest er de spreuk “Niets gedijt zonder Gods zegen”. Het is een parafrase op teksten in de Bijbel die ons op onze afhankelijkheid van God wijzen. Prins Hendrik heeft zich intensief met het ontwerp van het stallencomplex bemoeid. Ik sluit niet uit dat de gelovige prins de tekst zelf heeft gekozen."

De palfrenierskamer doet tegenwoordig dienst als kantine