Verhalen

Het keukenkeldertje van Mary

Kristin Duysters, conservator glas en keramiek, 7 minuten

Eindelijk

Eindelijk is het zo ver. Na jarenlang gesloten te zijn geweest is het keukenkeldertje van prinses Mary II Stuart op Paleis Het Loo weer open voor het publiek. Het keukenkeldertje in het onderhuis van Paleis Het Loo is een van de meest authentieke 17e-eeuwse vertrekken in het paleis waar je echt de sfeer van de zeventiende eeuw kan ervaren.

De restauratie van het keukenkeldertje van prinses Mary

Van boven tot onder betegeld

Het keukenkeldertje is uniek in Nederland. Er is geen ander keldertje uit de 17e of 18e eeuw bewaard gebleven dat van boven tot onder betegeld is met tegels beschilderd met bloemenvazen, landschappen en geometrische patronen. Het behoorde tot de privévertrekken van prinses Mary. Hier kon zij zich terugtrekken uit het drukke Haagse hofleven en opgaan in het pastorale landleven dat in die tijd ‘en vogue’ was bij adellijke en aanzienlijke dames. In het keldertje schikte ze bloemen en maakte zij confituren van op Paleis Het Loo gekweekte citrusvruchten en ander fruit. Alles gepresenteerd in schalen en vazen van Delfts aardewerk, een grote liefde van Prinses Mary: zij was een verwoed verzamelaar.

Het keukenkeldertje is de favoriet van Kristin Duysters, conservator glas en keramiek.

Kristin Duysters
Paleis Het Loo - melkkeldertje
Het inrichten van het keukenkeldertje

Restauratie

Dit uniek stukje erfgoed dreigde verloren te gaan door het uitkristalliseren van zouten in de wanden, waardoor de tegels van de muur werden gedrukt en het glazuur beschadigd raakte. Na onderzoek in samenwerking met de Technische Universiteit Delft zijn de tegels ontzout en gerestaureerd en is de kelder weer in ere hersteld. Het keukenkeldertje is ingericht met meubels, Delfts aardewerk, confituren en bloemen alsof Mary zojuist weggelopen is. Bezoekers kunnen nu zelf de sfeer van het keukentje ervaren en het resultaat van de restauratie komen bekijken.

De restauratie is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van de Stichting Elise Mathilde Fonds, het Dinamo Fonds en het Hendrik Muller Fonds.