Verhalen

Schilderijengalerij

Hanna Klarenbeek, 3 minuten

Verzameling

De galerij van Paleis Het Loo is Hanna's favoriet. Het is een lang en vrij smal vertrek, bedoeld om schilderijen te laten zien. Het is de galerij van koning-stadhouder Willem lll.

Hoe zag de verzameling van de koning-stadhouder eruit? Dat is tijdens de renovatie uitgebreid onderzocht. Prachtige schilderijen van bekende schilders als Rubens, Titiaan en Anthony van Dyck. Alle schildergenres zijn vertegenwoordigd: van grote historische figuurstukken tot kleinere landschappen, bloemstillevens en interieurs. In 1713 zijn veel van deze werken geveild.

We hebben nog maar enkele van de originele schilderijen. Toch is het mogelijk om de sfeer van toen te benaderen. De eigen collectie legt hiervoor de basis, aangevuld met stukken van bruikleengevers. Zo kunnen bezoekers na ruim driehonderd jaar in dit vertrek weer een wandeling maken langs de indrukwekkende schilderijencollectie van de bouwheer van Het Loo.

Hanna Klarenbeek, conservator schilderijen, tekeningen en grafiek
Schilderijengalerij

Schilderij met geschiedenis

Mijn favoriet is ‘Uitheemse dieren’ van Melchior d’Hondecoeter. Waarom deze? Het schilderij heeft zoveel meegemaakt. In de 17e eeuw heeft Willem III ernaar gekeken en het misschien wel aan zijn vrienden laten zien. Eind 18e eeuw is het door Franse soldaten mee naar Frankrijk genomen. Veel van de geroofde schilderijen keren aan het begin van de 19e eeuw naar Nederland terug. Koning Willem I besluit daarop dat dit schilderij onderdeel wordt van de collectie van het Mauritshuis, dat het vanaf 1984 weer in bruikleen geeft aan Paleis Het Loo.

Uitheemse dieren - Melchior d'Hondecoeter

Willem III geeft zelf de opdracht voor dit schilderij. Hij heeft een menagerie met exotische dieren op Huis Honselersdijk. Als hij op Paleis Het Loo is, kan hij de dieren niet meenemen. Door er een schilderij van te laten maken, kan hij er toch naar kijken.

—Hanna Klarenbeek