Verhalen

De zadenkast van Koning Willem lll

Rianne Foks, 4 minuten

Kraamkamer

Rianne Foks ontmoeten we in het zaadhuis op de kwekerij. Ze is medewerker tuindienst. In de 'kraamkamer' kweekt ze eenjarigen op die in de lente en zomer te zien zijn in de potten en borders in de tuinen. Bakken vol miniplantjes staan er warm en uit de wind. Terwijl het buiten sneeuwt in maart! Rianne draagt ook zorg voor de collectie kamerplanten. Sommige exemplaren zijn al heel oud. Door te stekken zorgt ze ervoor dat de planten worden bewaard voor de toekomst.

De kwekerij is een plek waar bezoekers niet kunnen komen. Maar met dit verhaal laten we toch een glimp zien van deze bijzondere plek.

De weidekas
Rianne Foks

Het Zaadhuis

In het zaadhuis op de kwekerij vinden we het lievelingsobject van Rianne. Het is de grote kast met stopflessen vol zaden. In het zaadhuis was het kantoor van tuinbaas Kraayenbrink gevestigd. Koning Willem lll komt met regelmaat langs om zijn plannen voor de tuin te bespreken. Hij heeft er zelfs een eigen stoel! Niemand anders mag daar op zitten.

Verzamelwoede

Als verwoed verzamelaar van planten en bloemen laat Willem lll zijn tuinbaas de flessen met zaden vullen en archiveren. Het is een mooie collectie in een originele kast. De collectie is door Kraayenbrink met de hand beschreven in de zaadhuiscatalogi. Die bevinden zich nu in Den Haag, bij het Koninklijk Huisarchief.

Kraayenbrink had een bijzondere invloed op de koning. Hij vrolijkte de koning regelmatig op door hem te verrassen met een kist planten. Dat had altijd een positief effect op zijn humeur.

De zadenkast van koning Willem lll
Het zaadhuis

"Mooie oude flesjes, scherven en botjes verzamelen is echt mijn hobby. Soms komt het vanzelf naar me toe, vind ik het in de grond. Ook zoek ik op rommelmarkten naar spulletjes. Als het oud is, kan ik mijn fantasie de vrije loop laten. Waar komt het vandaan en door hoeveel handen is het al gegaan?"

—Rianne Foks