Verhalen

Het stallenplein van Wilhelmina

3 minuten
stallenplein op Paleis Het Loo

Stallen en aanspanplaats

In 1907 gaf koningin Wilhelmina opdracht om nieuwe stallen te bouwen. De stallen bij het paleis waren oud en veel te klein. Twee jaar later was het nieuwe stallengebouw klaar. Het was een zeer modern gebouw, voorzien van centrale verwarming, gas, water, elektriciteit en telefoon. In de twee grote stallen was ruimte voor 88 paarden. In de koetshuizen stonden zo’n vijftig rijtuigen, voor officiële gelegenheden, de jacht en ritjes door de bossen rondom het paleis. Voor de stallen ligt de aanspanplaats van 93 meter lang. Op de houten vloer werden de paarden voor de rijtuigen gespannen.

Paleis Het Loo - stallen

Eerste auto

Vanuit hun geliefde Paleis Het Loo waren koningin Wilhelmina en prins Hendrik vaak op de Veluwe, in rijtuigen en sledes. Wilhelmina’s schilderwagen was haar mobiele atelier als ze in de omgeving ging schilderen. 

In 1908 kocht Hendrik zijn eerste auto. Daar was in de stallen geen plaats voor. Daarom werd achter de stallen een kleine garage gebouwd. Uit het zicht, op verzoek van Wilhelmina die niets wilde weten van deze nieuwigheid. Maar in de jaren daarna kwamen er meer auto’s bij. Wilhelmina ging uiteindelijk overstag; in 1914 werd aan de overkant van de stallen een nieuwe garage gebouwd, nu het restaurant prins hendrik garage.