Van fruitbomen tot buxushagen
Hoe breng je een historische tuin terug? Dat weet de tuindienst als geen ander. Nu de verbouwing van Paleis Het Loo is afgerond, is ook de koninginnetuin terug. Inclusief bloeiende fruitbomen en gloednieuwe buxushagen. Tot grote trots van projectleider Carla Smit. "Ik kan bijna niet geloven dat het allemaal gelukt is."
Terug na 5 jaar
Het is een zonnige dag. Carla kijkt uit over de koninginnetuin. Wie het niet weet, zal niet door hebben dat de tuin vijf jaar lang een bouwplaats was. Door de vernieuwing en uitbreiding van het paleis moest er ruimte komen voor de aanrijroute voor de bouw en verhuizing. De koninginnetuin was hiervoor de aangewezen plek.
En nu is de tuin terug, alsof er niets is gebeurd. Het resultaat stemt Carla gelukkig, te zien aan haar blik als ze over de tuin kijkt. Ze begon haar carrière in de tuindienst, maar werkte daarna jarenlang bij bezoekersservice in het paleis. Nu, dertig jaar later, is ze terug. Buiten, daar waar ze zich het meest thuis voelt.
Daardoor eindigt ze vlak voor haar pensioen precies op de plek waar ze begonnen is. En alsof het niet symbolischer kan bracht ze niet alleen zichzelf terug. Ze wordt projectleider van de renovatie van de koninginnetuin!
Trots
"Het was een gigantische operatie", vertelt ze. De tuindienst haalde de beplanting weg en strooide zand om de bodem te beschermen tegen het bouwverkeer. Later moest de tuin weer terugkomen, in oorspronkelijke staat. Wat daarbij kwam kijken? Carla somt op: "Voorwerk, onderzoek, strategie, spitten, handwerk en vooral tijdsdruk".
Samen als toverwoord
Nu de fruitbomen weer in bloesem staan en de tuin er uitziet zoals die is bedoeld, is ze trots. "Ik kan bijna niet geloven dat het allemaal gelukt is." Daarin was ze niet de enige. Samen met collega's vierden ze het resultaat. "Dat past bij de saamhorigheid hier", vervolgt Carla. "Dat is waarom het gelukt is, denk ik. We zeggen elkaar bijvoorbeeld altijd gedag, ook al hebben we elkaar net nog gesproken. We hebben er samen de schouders onder gezet."
Uitdagingen
Er waren zeker uitdagingen. In de L-parterre, het deel van de koninginnetuin dat het dichtst bij het paleis ligt, ging het spitten moeizaam vanwege een harde ondergrond. Er kwam steeds water omhoog. Even hebben ze overwogen om te boren, maar dat bracht een nieuwe puzzel met zich mee. Want welke leidingen en kabels liggen er ondergronds en hoe zorg je dat je die niet beschadigt? Om die reden is er toch gekozen voor handwerk. "Uiteindelijk lukte het met de schop, maar een uitdaging was het wel."
Handwerk
Handwerk lijkt in het algemeen het toverwoord in de tuinen. Dat heeft te maken met duurzaamheid. De tuinmedewerkers plukken onkruid met de hand, maken geen gebruik van bestrijdingsmiddelen en als er hulp van buitenaf nodig is, komt die altijd van een plaatselijke firma. En ook de zestienduizend buxus plantjes die in vier weken tijd zijn geplant, staan er allemaal dankzij de handen van de tuindienst.
Visitekaartje
Als bezoeker loop je daardoor door de tuinen zoals die 337 jaar geleden bedacht zijn, door stadhouder Willem III en prinses Mary. Voor hen waren de tuinen een visitekaartje. Ook in 2023 schitteren de tuinen, ook al kwam er een 5-jarige verbouwing tussendoor.
En Carla? Die blijft tot haar pensioen genieten van haar werk, vertelt ze terwijl ze naar een passerende collega zwaait.
"Hier ben ik thuis."