Tuinen

De tuinen van Willem en Mary

4 minuten
Paleis Het Loo - colonnades

Symmetrische tuin

Stadhouder Willem III en prinses Mary lieten achter het paleis een grote tuin aanleggen. De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Het was immers een wonder: een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe.

Symmetrie in de tuin
Fonteinen brengen de tuin tot leven

Pronken

De tuin was het decor voor het vorstelijke leven van Willem en Mary. In de koningstuin speelde de stadhouder samen met zijn gasten een spelletje bowling of kolf, de voorloper van golf. Mary wandelde met haar hofdames in haar koninginnetuin onder de loofgang, zodat ze uit zon bleef. De tuin was ook de ‘pronkzaal’ voor Willem en Mary’s verzameling bloemen en planten, die de stadhouder via zijn connecties met de VOC en de WIC uit Zuid-Amerika en Azië kreeg.

De tuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa.

De hoogst spuitende fontein van Europa in de 17e eeuw.
De tuinen hebben een ideale locatie. Conservator Renske vertelt waarom.

Een ander verhaal in deze collectie:

Verhaal

De koninginnetuin

leestijd 7 minuten