Verhalen

Wilhelmina's kindertijd

3 minuten

Wilhelmina en Paleis Het Loo waren nauw met elkaar verbonden. Ze noemde het paleis haar ‘thuis’. Als kind woonde Wilhelmina hier met haar ouders, koning Willem III en koningin Emma.

Een mini chaise longue voor Pakjesavond

De speelkamer op Paleis Het Loo laat het leven van de kleine Wilhelmina zien. Ze had het duurste en mooiste speelgoed. Wilhelmina’s poppen kwamen uit Parijs en waren net zo elegant en rijk gekleed als de prinses zelf. Maar het is niet bepaald een kamer om lekker in te ravotten. Kinderen uit de ‘hogere standen’ werden beschouwd als kleine volwassenen. Dat is te zien aan het meubilair in deze speelkamer. Meubels speciaal voor kinderen bestonden nog niet. In de kamer zie je verkleinde meubels. Toen Wilhelmina vijf jaar was, kreeg ze voor Sinterklaas een mini-chaise longue, een rustbank met een rugleuning. Haar moeder Emma had in haar rol als hulp-Piet bij een goed aangeschreven meubelzaak zo’n rustbank in de hofstijl van de Franse koning Lodewijk XV laten maken. Emma had zelf ook zo’n chaise longue, maar dan van normaal formaat. Wilhelmina was erg gehecht aan haar cadeau en bewaarde de rustbank, ook toen ze volwassen was.

Emma en de kleine Wilhelmina
Paleis Het Loo - speelkamer Wilhelmina
De speelkamer van Wilhelmina

Een koningin van nog maar tien jaar

Prinses Wilhelmina volgde haar vader – koning Willem III – op toen hij in 1890 overleed. Ze was toen nog maar tien jaar. Omdat ze nog minderjarig was, stond ze onder toezicht van haar moeder, koningin-regentes Emma. Haar moeder bereidde haar vanaf dat moment voor op haar toekomst. Voor spelen was geen tijd meer; de poppen werden opgesloten in een glazen kast, die in de speelkamer is te zien. Enkele dagen na haar achttiende verjaardag werd ze ingehuldigd als koningin en begon haar nieuwe leven.