Agenda

Bloom

Bloemen ♡ Paleis Het Loo
Bloom - tentoonstelling voor het hele gezin

Wat maakt bloemen zo aantrekkelijk? De geur, kleur of korte bloeitijd? Ze zijn er maar heel even. 'Bloom' reist door de tijd en prikkelt ál je zintuigen.

Tentoonstelling Bloom

Prinses Mary II hield veel van bloemen in allerlei vormen. De Engelse prinses maakte dit belangrijke exportproduct populair. In Bloom staan 17e-eeuwse bloemstillevens, de blik van nu, groen vakmanschap, de herkomst van bloemen en Mary’s hobby's centraal.

In deze tentoonstelling is werk te zien van Bas Meeuws, Mirjam Verschoor, Hanneke Frankema, Jos Agasi, Richard Hutten, Linda Nieuwstad, Natasja Sadi, Eelco Brand, Carla van de Puttelaar, Stine Berg Evensen, Floor Nijdeken, Esmee Winkel en Claes Iversen.

Zien en doen in Bloom

Verwonderlijn

zien, ruiken, voelen en horen

Een bloem is er maar voor even, de mens wil het voor altijd. Van zaadje tot bloem, van vluchtig naar eeuwig: bloemen helpen je in het nu stil te staan bij het moment. De verwonderlijn geeft ruimte om op verschillende plekken in de tentoonstelling stil te staan en de zintuigen het werk te laten doen.

Familierondleiding

horen en zien

Kom mee naar het verleden én de toekomst. De familierondleiding is tijdens de vakantieperiode dagelijks om 13.30 en 14.30 uur. Ga daarna zelf op ontdekkingsreis door Bloom en omring jezelf met allerlei soorten bloemen.

Mary's hobby's

zien en voelen

Mary was dol op bloemen. Dat zag je terug in haar hobby's, zoals borduren, bloemsierkunst en het versuikeren van bloemen en vruchten. Probeer zelf borduren op de sociale borduurinstallatie ‘Crossover Collective’, geuren herkennen of bloemschikken op eigentijdse manieren!

Instaprondleiding

zien en horen

Meer leren, ontdekken en te weten komen over het gebruik van bloemen. De instaprondleiding is dagelijks om 11.15 en 14.00 uur.

Leestour in het paleis

zien (via de app)

Volg via de app de leestour over bloemen in het paleis. Paleis Het Loo is het enige museum in Nederland met een professionele bloemenkamer. In de paleiskamers staan verse boeketten die door vakmensen zijn samengesteld. Deels met bloemen van de eigen kwekerij.

Hedendaagse kunstenaars

Bloemsierkunstenaar Hanneke Frankema maakt een bloemkunstwerk van gedroogde bloemen uit de tuinen en bloemenkamer van Paleis Het Loo. Deze bloemen zijn vanaf september 2023 op de zolders van het paleis gedroogd.

Mirjam Verschoor 'Tribecalledtrash' maakt bloemkunstwerken met een verwijzing naar duurzaamheid. Ze fotografeert straatafval en voegt dit digitaal aan een afbeelding toe. In haar stillevens vervangt zij bloemen door afval. Het is een waarschuwing: onze wegwerpmaatschappij verstoort de natuur.

In de tentoonstelling zie je een aantal couturestukken van modeontwerper Claes Iversen. Deze gerenommeerde couturier staat bekend om zijn creaties in de modewereld en opdrachten voor het koninklijk huis. Iversen is gefascineerd door oude technieken, zoals borduren, waaraan hij in zijn creaties een eigen draai geeft.

Trash bouquet uit serie Stil levens, van bezit naar bezeten, foto, 114,5 x 90 cm, Mirjam Verschoor, Tribe called Trash.
Couture van modeontwerper Claes Iversen.

Een bijzondere bruikleen in de tentoonstelling is het tulpenboek van Pieter Cos uit 1637 uit de Speciale Collecties van de Wageningen Universiteit. Dit tulpenboek is één van de bronnen geweest voor kunstenaar Jos Agasi zijn audiovisuele installatie Tulpenkoorts. De beelden in Tulpenkoorts worden versterkt door de speciaal hiervoor gecomponeerde muziek van Martin Fondse en Margriet Sjoerdsma. In de audiovisuele installatie Tulpenkoorts worden opkomst en ondergang van de tulpenmanie in de zeventiende eeuw verbeeld.

Het campagnebeeld van Bloom is een samenwerking met Noëlle van Dijk, multidisciplinair kunstenaar en experimenteel ontwerper. Net als in 17e-eeuwse kunst brengt Noëlle beelden samen die 'in het echt' niet kunnen.