Agenda

Paleisroutes

Paleisroute volgen met de app

Audioverhalen

Er zijn twee paleisroutes. Route oost gaat over Willem en Mary. Bij route west kun je kiezen voor een audioverhaal voor volwassenen of een familieverhaal. Er zijn dus drie audioverhalen waarmee je zelfstandig een paleisroute kunt volgen. In deze verhalen komen de kamers in het paleis tot leven. De verhalen kun je beluisteren in de gratis app of via een audiotoestel (te huur). Elk audioverhaal duurt 30 minuten.

Je kiest tijdens het bestellen van jouw tickets de starttijd voor jouw bezoek aan het paleis.

Audioverhalen

Maak kennis met de eerste bewoners van Paleis Het Loo. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, familie en geloof. Het jonge echtpaar werd koning en koningin van Engeland. En daarmee werd Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem III – leidt je rond en vertelt over de 17e-eeuwse politiek en alle paleisgeheimen.

Wilhelmina is de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander en woonde haar hele leven op Paleis Het Loo. Het was haar favoriete paleis. Gidsen Ziarah en Mark stappen in haar wereld en vertellen over het leven in het paleis in de 19e en 20e eeuw. Wilhelmina is de hoofdpersoon, maar het verhaal gaat ook over haar ouders koning Willem III en Emma, haar echtgenoot Hendrik en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard.

Je leert hen een beetje kennen in de kamers waar ze thuis waren. De knusse kamer van Emma, Hendriks zitkamer met de jachtsouvenirs en de moderne ontvangkamer van Bernhard. Ook de man-vrouwverhoudingen aan het begin van de 20e eeuw komen aan bod: Wilhelmina was namelijk de eerste koningin en Hendrik de eerste prins-gemaal in de Oranje-geschiedenis.

Een paleis als jouw thuis. Hoe voelt dat? Het is niet alleen een huis om in te wonen, maar ook om als koning of koningin in te werken. Het paleis staat vol met dure meubels en oude schilderijen. Maar is het ook gezellig?
Bo, Puck, Jamilia en François vertellen je grappige verhalen over dit bijzondere huis en de bewoners.

Tip: het is het leukste als de hele familie hetzelfde verhaal volgt.