Agenda

Paleisroutes

met (audio)verhalen
Schilderijengalerij | Paleis Het Loo

Verhalen

Er zijn twee paleisroutes. Route oost gaat over Willem en Mary. Bij route west kun je kiezen voor een verhaal voor volwassenen 'Huis van Wilhelmina' of een familieverhaal. Er zijn dus drie verhalen waarmee je zelfstandig een paleisroute kunt volgen. De verhalen zijn beschikbaar als audiotour of leestour. De route Huis van Wilhelmina is ook te volgen in Nederlandse gebarentaal. In deze verhalen komen de kamers in het paleis tot leven. De audioverhalen en leestours kun je volgen via de gratis app of via een audiotoestel (te huur). Elk verhaal duurt 30 minuten.

Audioverhalen

Maak kennis met de eerste bewoners van Paleis Het Loo in deze tour door het 17e-eeuwse paleis. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, politiek, familie en geloof. Het jonge echtpaar wordt koning en koningin van Engeland. En daarmee wordt Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem III – leidt je rond en vertelt alle geheimen van het paleis en van Willem en Mary.

Wilhelmina is de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Ze woont haar hele leven op Paleis Het Loo. Het is haar favoriete paleis. Gidsen Ziarah en Mark stappen in haar wereld en vertellen over het leven in het paleis in de 19e en 20e eeuw. Wilhelmina is de hoofdpersoon, maar het verhaal gaat ook over haar ouders koning Willem III en Emma, haar echtgenoot Hendrik en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard.

Je leert de Oranjes een beetje kennen in de kamers waar ze thuis waren. De knusse kamer van Emma, Hendriks zitkamer met de jachtsouvenirs en de moderne ontvangkamer van Bernhard. Ook de man-vrouwverhoudingen aan het begin van de 20e eeuw komen aan bod: Wilhelmina is namelijk de eerste koningin en Hendrik de eerste prins-gemaal in de Oranje-geschiedenis.

Een paleis als jouw thuis. Hoe voelt dat? Het is niet alleen een huis om in te wonen, maar ook om in te werken als koning of koningin. Het paleis staat vol met dure meubels en oude schilderijen. Maar is het ook gezellig?
Bo, Puck, Jamilia en François vertellen je grappige verhalen over dit bijzondere huis en de bewoners.

Tip: het is het leukste als de hele familie hetzelfde audioverhaal volgt. Deze familietour volgt dezelfde route als ‘Huis van Wilhelmina’.

Stamboom van de Oranjes

Bekijk de stamboom, ontdek alle 'Willems' en vind uit wie getrouwd was met wie.