Onderwijs
voortgezet onderwijs - alle leerjaren

Koninklijk groen

Maak kennis met de sector groen bij Paleis Het Loo en leer meer over het onderhoud van een 17e-eeuwse baroktuin, vroeger én nu

locatie
Paleis Het Loo
duur
90 minuten
prijs
€ 190,00
past bij de vakken
groen, geschiedenis, tuin en pso
leerjaar
alle leerjaren en niveaus
periode
april t/m oktober
Onderhoud van koninklijk groen

In het hofleven van de bewoners van Paleis Het Loo speelde de paleistuin een belangrijke rol. Daarom moest het er altijd piekfijn uitzien. Ook nu nog kent ieder seizoen zijn eigen werkzaamheden in de tuin. Hoe is de tuin aangelegd en hoe is het onderhoud in een 17e-eeuwse tuin anders dan in een moderne tuin? Dit programma is een kennismaking met de sector groen bij Paleis Het Loo.

In deze interactieve rondleiding loopt de klas samen met een museumdocent door de tuinen van Paleis Het Loo. Onderweg leren zij over hofontwerper Daniël Marot, de belangrijkste kenmerken van een baroktuin en de praktische kant van de vele fonteinen. Maar ook hoe de tuin veranderde naar een landschapspark en weer terug.

Onderhoud van een koninklijke tuin

Tegenwoordig werken er meer dan 40 medewerkers en vrijwilligers aan het onderhoud van de tuin en de collectie 'levende geschiedenis'. In de rondleiding kunnen de museumdocenten dieper ingaan op hoe deze werkzaamheden er nu uitzien en hoe die verschillen van de 17e eeuw.

Klassieken in de paleistuin

Door de hele tuin staan ruim 50 klassieke beelden en beeldjes. Een groot deel hiervan verwijst naar verhalen uit de Klassieke Oudheid. In de 17e eeuw herkenden bezoekers in één blik de symboliek. Op verzoek kunnen de museumdocenten hier meer over vertellen en ingaan op de beeldcultuur van 300 jaar geleden.

Praktische informatie

Dit programma is geschikt voor alle leerjaren van het voortgezet onderwijs. Onze museumdocenten passen de rondleiding aan op het niveau en de interesses van de groep.

Neem contact op met reserveringen@paleishetloo.nl of bel met 055 - 577 24 00 om de mogelijkheden te bespreken.

  • Leerlingen maken kennis met grootste baroktuin van Nederland en de speciale collectie planten en technieken die daar voorkomen.

  • Leerlingen ervaren wat de tuinen van Paleis Het Loo bijzonder maakt.

  • Leerlingen kunnen de belangrijkste tuinwerkzaamheden per seizoen aangeven.

  • Leerlingen zien het belang van beroepen in de groene ruimte en ervaren hoe oud deze beroepen al zijn.

  • Leerlingen oefenen met presenteren.

  • Leerlingen leren samenwerken.

Kerndoelen

Dit programma sluit aan op de volgende kerndoelen:

Domein Nederlands - kerndoel 6 (overleg, planning en discussie) en 7 (presenteren)

Domein Mens en Natuur - kerndoelen 30 (Milieu), 31 (Processen in de natuur) en 33 (Techniek)

Domein Kunst en Cultuur - kerndoel 50 (Leren kijken en luisteren naar kunst)

Via e-mail ontvang je een uitgebreide docentenhandleiding met verschillende lesmodules waarmee je op school het bezoek aan Paleis Het Loo kunt voorbereiden en afsluiten. Stel uit de modules de les samen die past bij de leerbehoeftes van jouw klas.

Wil je boeken of heb je een vraag?

onderwijs@paleishetloo.nl 055 - 577 24 00