Botanische tuinen

In de paleistuin van Paleis Het Loo ga je 335 jaar terug in de tijd.

Paleis Het Loo - boventuin

Eén van de mooiste botanische tuinen in Nederland?

De botanische tuinen zijn precies zoals de eerste bewoners van Paleis Het Loo (koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II Stuart) het lieten maken. Achter hun ‘sobere’ paleis lieten ze een indrukwekkende tuin aanleggen om bezoekers te verrassen. En om zelf van te genieten.

Ontspan in deze botanische tuinen

Wandel net als Willem en Mary door de tuin en ontdek de bijzondere planten, bloemen, de ruisende fonteinen en de tuinbeelden. Alles heeft een eigen verhaal. De elementen in de tuin, dus ook de tuinbeelden en de fonteinen, hebben een symbolische betekenis.

De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Het was immers een wonder: een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe.

Paleis Het Loo
Paleis Het Loo vanuit de tuin
Koningsprong Paleis Het Loo
De koningssprong

Vorstelijk leven

De tuin was het decor voor het vorstelijke leven van Willem en Mary. In de koningstuin speelde de stadhouder samen met zijn gasten een spelletje bowling of kolf, de voorloper van golf. Mary wandelde met haar hofdames in haar koninginnetuin onder de loofgang, zodat ze uit zon bleef. De tuin was ook de ‘pronkzaal’ voor Willem en Mary’s verzameling bloemen en planten.

De botanische tuinen van Paleis Het Loo zijn uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa.

Een paradijs op aarde

De 17e-eeuwse tuin is een symbool voor het paradijs op aarde. De perfécte Goddelijke schepping. Symmetrie in de baroktuin staat voor de overwinning van de mens op de natuur. Zo’n tuin geeft koning-stadhouder Willem III aanzien. Een tuin vol bijzondere planten, bloemen en spuitende fonteinen in een dor landschap met vooral zandverstuivingen. Dit wonder kon alleen ontstaan door een combinatie van geld, visie en doorzettingsvermogen.

Venusfontein Paleis Het Loo

Bloemen en planten

In de botanische tuinen van Paleis Het Loo zijn de bloemen en planten belangrijk. In de 17e eeuw laat een tuin met dure bloemen en planten zien dat de bezitter de rijk is en contacten heeft om zo’n tuin te laten aanleggen en onderhouden.

Bloemen, vruchten en planten hadden vaak een symbolische betekenis. De sinaasappelboom is bijvoorbeeld het symbool van het Huis Oranje-Nassau. Deze boom draagt namelijk tegelijkertijd bloesem en vruchten, een sterk symbool voor de continuïteit van de Oranje-dynastie.

De tulp staat symbool voor rijkdom en de klimop voor vaderlandsliefde. De blauw, wit en gele dagschone wordt ‘prinsenbloem’ genoemd, omdat de kleuren verwijzen naar de kleding van de prinsen van Oranje-Nassau.

Paleis Het Loo beheert in de botanische tuinen een aantal bijzondere plantencollecties, waarvoor al in de 17e eeuw de basis werd gelegd door de eerste bewoners van het paleis, koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II. Hiertoe behoren onder meer de Citruscollectie met sinaasappelbomen van meer dan 300 jaar oud, historische fruitrassen en oranjerieplanten.

Paleis Het Loo - citrusfruit