Dagje weg

naar Paleis Het Loo

Een dagje weg naar Paleis Het Loo is cultuur én natuur in één

Paleis Het Loo is sinds 1984 een museum en laat zien hoe de Oranjes meer dan 300 jaar woonden en werkten in een paleis. Ze ontvingen er hun gasten en flaneerden door de tuinen terwijl ze genoten van exotische bloemen en planten. De tuinen en stallen waren en zijn nog steeds een belangrijk en prachtig deel van Het Loo. Paarden hadden een vorstelijk verblijf in de stallen en in de koetshuizen waren indrukwekkende rijtuigen en auto's te vinden. Droom weg bij dit rijke en royale verleden op Paleis Het Loo. Een leuk dagje weg.

Wat is er te doen voor een dagje weg?

Paleis Het Loo is één van de populairste dagjes weg op de Veluwe. Met een dagje weg naar Het Loo ontdek je dat het paleis een veelzijdig museum is. Want naast het paleis, zijn de stallen en koetshuizen te bewonderen. Er zijn paleiswinkels en restaurants. En dan heb je nog niet eens een rondje door de prachtig tuinen gelopen.

Paleis Het Loo - tuinzijde
Paleis Het Loo vanuit de tuinen gezien
Bedkamer prinses Mary
Bedkamer prinses Mary

Stallen en Koetshuizen

Het stallenplein ademt de sfeer van de 20e eeuw. Het is de tijd van Wilhelmina en Hendrik. Hendrik was dol op auto’s en zijn garage van toen is nu een restaurant. Maar in de stallen staan nog steeds koetsen en rijtuigen. Ook vind je er sledes en auto’s en een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het koninklijk staldepartement. Je komt hier natuurlijk even kijken tijdens jouw dagje weg naar Paleis Het Loo.

Dagje weg voor de Barokke tuinen

De tuin van Paleis Het Loo is een van de mooiste van Europa. De tuinen werden ooit aangelegd naar voorbeeld van de tuinen van Versailles. We zien de beneden- en boventuin, de konings- en koninginnetuin. Strakke symmetrische vormen door paden, grasperken en grind. Met in het voorjaar bloeiende bloembollen, in de zomer en herfst de vaste en perkplanten te midden van de in barokke patronen geplante haagjes. Die haagjes zorgen ervoor dat ook in de winter de tuinen er aantrekkelijk uitzien tijdens jouw dagje weg. Ook vindt je er fonteinen, tuinbeelden en in de zomer de replica’s van historische Delftsblauwe aardewerken tuinvazen. Je kijkt je ogen uit. Een oranjewandeling door het paleispark mag je bij dit leuke dagje weg natuurlijk niet overslaan!

Paleis Het Loo - stallenplein
Stallenplein
Paleistuin
Tuinvazen van Delfts aardewerk

Ook leuk voor kinderen

Ook voor kinderen is Paleis Het Loo een fijn dagje weg. Voor kinderen is er van alles te doen. Ze lopen een speurtocht, spelen in het speelpaleis of volgen de familietour met de speciale Paleis Het Loo app. Zo leren ze de bewoners van het paleis kennen. Ze doen kennis op, maar de nadruk ligt op spelen en beleven. Want zo wordt het een onvergetelijke dagje weg. Op zoek naar een uitje in de schoolvakantie? Geen probleem, in de vakanties zijn er altijd extra activiteiten, speciaal voor gezinnen.

Schuif aan in een van de restaurants

In de balzaal schuif je aan voor lekker eten en drinken. Koffie, lunch of een high tea, het is allemaal mogelijk. Vanaf grand café prins Hendrik garage op het stallenplein heb je uitzicht op het monumentale stallencomplex, waar de koninklijke rijtuigen, sledes en auto's van de Oranjes te bewonderen zijn. Er is een ruime keuze en je wordt er persoonlijk bedient. Ook voor een bedrijfsuitje, een familiefeest of een reünie is Paleis Het Loo het perfecte dagje weg.

Prins Willem Danst
Voor kinderen is er van alles te doen
High tea Apeldoorn
High tea in de balzaal

Naar de Paleiswinkel voor een slotakkoord

Niet één, maar twee paleiswinkels vind je op Paleis Het Loo. Voor een herinnering aan een fijn dagje uit vind je hier wat je zoekt. Een cadeautje voor de thuisblijvers. Een aardigheidje voor een jarige. Iets leuks voor de kleinkinderen. In iedere prijsklasse is er iets te koop. 

Nog een paar tips om het dagje weg compleet te maken:

  • Door de centrale ligging is dit leuke dagje weg goed te combineren met een fietstocht over de Veluwe

  • Kroondomein Het Loo is een uitgestrekt natuurgebied rondom Paleis Het Loo en een bezoek meer dan waard

  • Maak een foto van de pauw op het stallenplein. De pauw is het meest gefotografeerde onderwerp door bezoekers bij hun dagje weg en daar hoor jij natuurlijk bij!

  • Heb je hulp nodig bij het plannen van jouw dagje weg? Mail dan naar info@paleishetloo. Daar helpen ze je graag op weg.