Agenda

De Oranjes

350 jaar Oranje-geschiedenis

Oranje

De eerste ruimte die je vanuit de grand foyer betreedt, is een filmzaal. Op een scherm van ruim dertien meter ontdek je het verhaal achter de kleur oranje. Je ziet hoe Willem van Oranje aan zijn achternaam komt, krijgt een indruk van de politieke betekenis van de kleur en hoe Oranje als verzetskleur gebruikt is. En wat is het Oranjegevoel eigenlijk?

Rondleiding

Elke zaterdag en zondag zijn er instaprondleidingen in de tentoonstelling De Oranjes.

Waar: entreebalkon
Tijdstip: 11.00, 12.00, 13.30 en 14.30 uur
Duur: 30 minuten

Het ontstaan van oranje
Topstukken van dichtbij

De Oranjes en de Nederlandse geschiedenis

In de grote zaal naast de film staan de topstukken. Voor het eerst kun je die van dichtbij bekijken. In zes periodes vertellen we aan de hand van objecten, beelden en animaties over de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau en de geschiedenis van Nederland. Dwaal mee langs grote en kleine objecten, van de 16e tot in 21e eeuw. Je ontrafelt de ‘grote geschiedenis’ van het ontstaan van Nederland en de rol die de Oranjes daarin spelen.

Trap naar de oostvleugel

Publiek en privé

Langs het café gaat De Oranjes verder, de trap op naar de begane grond en de eerste verdieping van de oostvleugel van het paleis. In deze ruimtes en gangen gaat het over verschillende levensfasen van Oranjes als stadhouders, koningen en koninginnen. Persoonlijke verhalen, veel beelden en objecten geven een kijkje in hoe elke levensfase zowel publiek als privé is. Al eeuwen lang.