Nieuws

Paleis Het Loo doopt tulp

19 april 2024

Paleis Het Loo tulp gedoopt

Bij de officiële opening van de tentoonstelling op donderdag 18 april Bloom hebben Lauel Rahael en Robert Rozeboom – medewerkers van de tuindienst van Paleis Het Loo – de gelijknamige tulp ‘Paleis Het Loo’ gedoopt.

In juni 2024 bestaat Paleis Het Loo 40 jaar als museum en ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan is deze tulp gedoopt. De tulp heeft roze tinten en franjes, die doen denken aan de grandeur van het paleis.

De Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloemenbollencultuur (KAVB) heeft de tulp Paleis Het Loo geregistreerd en zal bij registratie zorgdragen voor opname van deze cultivar in het International Cultivar Register of Tulip Names.

Tentoonstelling Bloom

Bloemen zorgen al eeuwen voor kleur, geur en betekenis op Paleis Het Loo. Bloom gaat over 17e-eeuwse stillevens en prinses Mary’s invloed op het gebruik van bloemen. Hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en de tuindienst van het paleis brengen de geschiedenis tot leven. Ze bewonderen de historische werken, maar stellen ook kritische vragen. Hoe kwamen die bloemen hier? Wie betaalden de prijs voor de schoonheid en rijkdom? En wat is de toekomst van de bloem? Achter elke bloem en elk kunstwerk schuilt een verhaal.

Mary hield van tulpen, het liefst gestreept, dubbelbloemig of gewimperd. Hier houden we ten doop een moderne tulp, uit een lijn van tulpen met allemaal paleisnamen, die mooi vol en gewimperd is. Mary had deze vast mooi gevonden!

—Renske Ek, conservator tuinen

Vakmanschap en erfgoed

Paleis Het Loo, oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw als zomerresidentie, groeide later uit tot een geliefd paleis dat onder andere bekend staat om zijn barokke tuinen. De tuinen bieden een scala aan planten en bloemen, waaronder tulpen, die synoniem zijn geworden met de Nederlandse tuinbouw. Met deze bloemen en legendarische geschiedenis is Paleis Het Loo een bewijs van het tijdloze Nederlands en botanische vakmanschap.

De introductie van de Paleis Het Loo-tulp onderstreept de blijvende band tussen de geschiedenis van Paleis Het Loo en het bloemenerfgoed van Nederland. Omdat tulpen een bijzondere plaats innemen in de Nederlandse cultuur en symbool staan ​​voor liefde, welvaart en schoonheid, is de naamgeving van deze nieuwe variëteit naar Paleis Het Loo een passend eerbetoon aan de culturele betekenis van het paleis.

Paleis Het Loo is het enige museum in Nederland met een professionele bloemenkamer. In de paleiskamers staan verse boeketten die door vakmensen zijn samengesteld. Deels met bloemen van de eigen kwekerij.

Medewerkers van de tuindienst dopen Paleis Het Loo tulp